Whiskyprovning


+ whisky inspirerad mat + whiskymässa ombord på Viking Line Cinderella.Vi var nyfikna på att göra en whiskyresa på närmare håll än Skottland. Viking Line anordnar whiskyresor med Cinderella. Hade hört lite om dessa resor och att det skulle vara bra.
Nu var det provning av Japansk Whisky med efterföljande whiskymässa.

Vi, Roberth, Maj-Britt, Lars, Margareta, Hans och Ingemar bokade en resa 19-20 februari 2009. Dessutom hade vi lockat med oss fler från Gävle.

Bussresan från Gävle till Stockholm gick bra och vi kom fram i god tid innan det var dax att gå ombord.

Båten skulle gå 18.00 och direkt skulle whiskyprovningen börja.

Uppdukat var det i en väldigt fin och värdig lokal. Vi såg 6 glas som skulle provas.

Vi hälsades välkomna av representanter från rederiet. De berättade om hur allt skulle gå till. En uppskattad gåva var ett provningsglas som man kunde hänga runt halsen.

Provningsledare var Japanskan Misako Udo. Det var en pratglad person som började med att berätta om historiken kring whisky i Japan. Hur det kom sig att man började tillverka whisky i Japan.

Hon presenterade de olika destillerierna som är verksamma idag. Hon kom in på ekfaten. Vi är vana med att Whiskyn lagras i amerikansk eller svensk ek. Men en del av den japanska whiskys lagras i fat av japansk ek. Vad är skillnaden?

För att tydliggöra skillnaden fick vi alla en sticka av japansk ek att lukta på och en del smakade också. Det var en helt annorlunda doft. Senare fick vi också smaka på en whisky som lagrats i japansk ek.

De sorter som vi fick prova var;

Yamazaki, 12 year
Yamazaki, 18 year
Hakushu, 12 year
Hibiki, 17 year
Hibiki, 21 year

Som referens whisky fick vi prova
Bowmore Mariner.

Vad ska man säga. Det är bara att erkänna att japanerna kan göra bra whisky.

Ingemar njöt verkligen. Han var klädd i ett japanskt klädesplagg som verkligen överraskade vår japanska provningsledare.Lars ville se hur den japanska whiskyn som lagras i fat av japansk ek ser ut.

Min fru Maj-Britt har ännu inte upptäckt det goda med whisky. Hon tjuvsmakar lite men håller sig vin tillsvidare.

Efter provningen var det paus en stund så att de skulle hinna plocka bort allt och duka upp en tre rätters whiskyinspirerad måltid.

Whiskymeny

Whiskyrimmad lax serverad med korianderkryddad gurka, makiroll och whiskywasabi.

Halstrad slätvar serverad med paprika- råris, sockerärter och sås smaksatt med whisky och grön curry.
eller
Whiskyglacerad hjortrack serverad med ingefärs stekt shiitakesvamp, fullkornsbulgur samt sås på whisky och japansk soya.

Panna Cotta smaksatt med grönt te serverad med whisky spetsad fikonkomplott och passionsfrukt.Som du ser så missade jag en bild på efterrätten.
Det beror på att den var så god och jag hann inte med att ta en bild.

Du har kanske sett på en serie som går på tv som heter Färjan. Just under denna resa var det inspelning och det fanns en hel del tv-folk där.
Här ser du ett kamerateam som filmar ett av flera uppträdanden ombord. Flera kända dansband fanns ombord och de bjöd på väldigt omväxlande musik.

Wallmans salonger uppträdde och vi fick uppleva en mycket trevlig kväll.Efter god natts sömn blev en champagnefrukost det absolut rätta. Vi hade god på oss för att whiskymässan började först klockan 11.00.

Förutom japansk whisky fanns det där representanter från ett otal olika destillerier.

Det var en trevlig stund att gå runt och titta på sorter som man normalt inte får se och smaka. Det var bara att räcka fram sitt och och peka på vilken sort som man ville prova.

Sakkunnig information lämnades och vi fick tillfälle att både dofta och smaka på sorter som var lite annorlunda.

Om du ville köpa en flaska så gick det bra och direkt på ort och ställe göra inköpet. Här fanns även sorter som inte fanns i Tax-free.

På bussresan hem var vi rörande överens om att detta var en höjdar resa. Vi var nöjda med allt. Logi, mat och dryck. Hela arrangemangen får med beröm godkänt.

Den bästa rekommendationen är väl - vi kommer att göra om detta.

Tack till alla på Cinderella för en bra resa och speciellt till Kurt Blomqvist som ansvarar.

Vid pennan/datorn
Roberth Nironen

tillbaka
footer