Svenska Whiskyförbundets årsmöte och Whiskyconventet 2008.

SWF´s årsmöte (convent) arrangerades i samband med öl och whiskyfestivalen på Nacka strand,
fredag 18 september 2008. Jag representerade Gefle Whiskysällskap på SWF´s årsmöte.
Det var första gången som jag deltog. Tidigare har jag hört andra berätta lyriskt om både årsmötet och efterföljande öl och whiskymässa.

Själva årsmötet gick snabbt och avslutades med en dram,
(Springbank Vintage 1997, Batch 1, Bottled 0607, 55,2%.

Efter årsmötet genomfördes två whiskyprovningar. Den första var halvblind. Temat var nyheter.
Varje sort presenterades. Men vi vilket glas?

  • Greenore 15 yo, 43%
    Presentatör: Dan Nordstrandh,
    Fondberg & Co AB
  • Glenrothes Select Reserve, 43%
    Presentatör: Mattias Johannesson,
    Grapes Svenska AB
  • Ardbeg Blasda, 40%
    Presentatör: Michael Heads,
    Moét Hennessy Sverige AB
  • The Balvenie 17 yo Rum Finish Cask Lim. edition, 43%
    Presentatör: David Ask, Berntson AB
  • Glen Grant 25 yo, 40%
    Presentatör: Dennis Malcolm, AB Nigab
  • The Glenlivet Nadurra 16 yo Cask, 57,7%
    Presentatör: Petter Berglund,
    Pernod Ricard Sweden AB

Den andra delen av provningsprogrammet var uppdelat i två avdelningar. Några hade anmält sig till Master Class provningen.



Den som valde att stanna kvar fick prova;
Temat här var rökt whisky från olika länder.
Men vilken fanns i vilket glas?

  • Ben Riach Curiositas 10 yo, 40%
    Presentatör: Jonas Olson, AB Nigab
  • Bruichladdich Preat, 46%
    Presentatör: Johan Holmér (Beathas Vänner), Bibendum
  • Connemarra Cask Strength, 57,9%
    Presentatör: Dan Nordstrandh, Fondberg & Co AB
  • Lagavulin 12 yo Friends, 48 %
    Presentatör: Donald Renwick, Diageo
  • Nikka Pure Malt White, 43%
    Presentatör: Marcus Nilsson-Thorsén, Maxxium

Master Class provningen hade några anmält sig till.
Provningen leddes av Thomas Kuttannen och temat
var "Ålder och lagringens betydelse på maltwhisky".
Det som provades var;

  • Glen Grant 40Y, 40%
  • Speyburn 1977 CC, 43%
  • Benrinnes 1974 CC, 43%
  • Macallan 1972 Speymalt, 43%
  • Strathisla 1969 CC, 40%

Showen
Efter provningarna kom en tunnbindare direkt från Skottland. Han hade ett personligt rekord på att sätta ihop en tunna på 7 minuter.

Han plockade isär tunnan. Därefter började han plocka ihop den på tid. Skulle han förbättra sin tid?

Det var en upplevelse att se hur han på ett elegant sätt lyckades få alla stavar på rätt plats och därefter få alla ringar och lock på plats.

Tiden blev under 7 min. Det var svårt att höra den exakt tiden beroende på ljudnivån i lokalen.

Innan vi skulle besöka själva Öl och Whiskymässan skulle vi äta.

Måltiden som serverades var mycket god och tillsammans med en Mariestads öl var den sagolik.

Vi var tre som kom från Gävle.

Kennet och Göran njuter av maten och jag hade till bords en representant från Jönköping.

Bilden till vänster är tagen på Centralen i Stockholm.
Våra vänner från Södertälje vinkar farväl till oss.
Som Ni säkert ser så är det Ingemar Giös till höger.

Resan till och från Stockholm gjorde vi med Upptåget till Upplands-Väsby. Sedan pendeltåget till Centralen. Byte till tunnelbana till Slussen. Därefter buss till Nacka Strand. Returresa  på samma sätt. Kostnad strax under 100 kr, tur och retur. Otroligt!

Slutkommentar:
Vi var ca en timme på öl och Whiskymässan. Det räckte. Behållningen var de två provningar som genomfördes av SWF. Det var en upplevelse och dessutom höra representanterna som hade kommit från Skottland. Jag åker nästa år igen.

Roberth Nironen

Master Class provningen

 


Ingemar Giös deltog i Master Class provningen.
Här kommer hans refererat.

Master Classprovningen ägde rum under ledning av Thomas Kuuttanen från Symposion Int. AB. Tre whiskysorter hade 43 % abv. utom den först och sist provade som hade 40 %. Den här provningen kostade 310:- extra.

Glas 1
Glen Grant 40 år.
Hade en svag doft av sherry med en sötaktig smak. Lagrad i second fill sherryfat.

Glas 2
Speyburn 1977
Gordon & MacPhail. En 30 årig lagrad whisky lagrad i refillfat sherryfat med en svagt sötaktig doft. Däremot var den sötaktiga smaken kraftigt markerad.

Glas 3
Benrinnes 1974 Gordon & MacPhail. Lagrad i refill sherryfat. Doft sötaktig (sherry, citrus). Något kryddig (kanel) med en kryddig smak och en viss rökighet. Om den späds med vatten blir sherrysmaken mer framträdande.

Glas 4
The Macallan 1972 Speymalt. Pris nästan 4000:- för denna lagrade 35 åring i sherryfat. Doft fruktig (banan, aprikos). Smak kraftig och fruktig (jordgubbar, passionsfrukt, muskot). Egentligen inte någon typisk Macallanwhisky.

Glas 5
Strathisla 1960. Gordon & MacPhail. En 47 åring med ett pris på 2.350:- Intensiv doft av sherry (oloroso) vilket också kan ses på den mörka färgen att den lagrats i sherryfat. Smaken är torr med en något adstringerande eftersmak. Kanske sherrysmaken tagit över den ursprungliga whiskysmaken!

Eftersom provningen var öppen frågade Thomas om det var möjligt att om man blundade kunna bedöma åldern på whiskyn i de olika glasen.

Min kommentar var att det är för många faktorer som spelar in. Varje fat är unikt och dessutom vet man ju inte om det är second eller third fill fat.

Eftersom man i allmänhet lagrar i sherryfat vid lång lagring av whisky, men inte känner till om det är oloroso, fino eller amontilladosherry som använts, kan även det ha en viss betydelse.

Således det mycket svårt att besvara frågan. Många gånger kan man se på färgen – speciellt olorososherry – att whiskyn lagrats länge i fatet.

Referat
Ingemar Giös

tillbaka
footer