Provning specialutgåvor från SWF på Vandrarhemmet
2016-11-18

GWS hade inbjudit till en mindre provning av sorter som inte finns på marknaden, på grund av begränsad tillgång och lokalens storlek var antalet deltagare begränsat till 30, det var 28 närvarande vid provningen.


Ordförande Margareta, denna gång utan stav, hälsade välkomna och beskrev bakgrunden till att föreningen hade dessa rara buteljeringar samt hur provningen skulle gå till. På varje plats var dukat med fem glas om vardera 2 cl, vatten, några bitar choklad samt ett häfte där de olika sorterna beskrevs.

 

Provningsordningen avvek från hur buteljeringarna beskrivs i häftet för att smaken från rökiga sorter inte skulle dominera över orökta. Varje whisky presenterades av en medlem i föreningen, vi smakade med och utan choklad till.


1 SWF 22 Hellyers Road,

Göran Nilsson Hellyers Road, döpt efter vägen som Henry Hellier byggde, är Australiens största producent av single malt, destilleriet ligger på Tasmanien och startade i slutet av 1900-talet. Whiskyn håller 46 % och är en orökt single malt lagrad på bourbonfat sedan 2002 och buteljerad våren 2015.


2 SWF 20 Arran Singlecask,

Gunnar Herdin Destilleriet Arran är döpt efter ön det ligger på och startade produktionen 1995, för att få in pengar har privatpersoner fått köpa småfat för egen tappning. Whiskyn är en 46 % stark single malt lagrad på sherryfat sedan 1996 och tappad 2014.
 

3 SWF 21 Gordon & McPhail Mortlach,
Margareta Herdin Destilleriet Mortlach ligger i Speyside och startades 1823. Denna tappning är trippeldestillerad, har lagrats 20 år på sherryfat och håller 56 % alkohol. Vi serverades en matig macka från kvarnen med öl och kaffe

4 SWF 19 Amrut Oloroso-finish,
Ritva Fridell Amrut är sanskrit och betyder livets nektar, inte långt från livets vatten. Denna något rökiga indiska single malt är lagrad på sherryfat och styrkan är drygt 56 %.

5 SWF 18 Benromach 2003,
Kaj Wejander Benromach är det minsta aktiva destilleriet i Speyside, det har en lång historia men köptes -93 av Gordon & McPhail. Denna 10-års jubileumsutgåva dubbeldestillerad rökig whisky buteljerad 2003 och har styrkan 46 %.

Omröstning
Röstade om vilken whisky som var mest omtyckt, resultatet blev: Benromach 2003 Hellyers Road Amrut Oloroso-finish Arran Singlecask Gordon McPhail Mortlach Om intresse finns Så finns det material för att ordna en liknande provning våren 2017

Avslutning
Provningen avslutades, många tyckte att den lite mindre skalan och det opretentiösa genomförandet hade varit trevligt

Nästa provning
Nästa provning avhålls på Kvarnen den 10:e december, då är det julsnaps och julbord.
  

 

 

footer