GWS Box-provning på Restaurang Kvarnen 2016-10-29
 

Provningen avsåg whisky från Box i Ådalen, provningsdagen inföll i helgen för Halloween-firandet, bordet var dukat med såväl pumpamönstrade servetter som slingor med glittriga småpumpor längs bordens mitt. Drygt sjuttio gäster var ivriga att få prova på norrländsk whisky. 

Ordförande Margareta slog staven i golvet, förklarade mötet öppnat och hälsade alla välkomna. PC-projektorn hade hamnat på avvägar så inga bilder kunde visas men information kommer att läggas ut på föreningens hemsida.
 

Margareta och 8 andra GWS-medlemmar hade den 30/9 hade besökt whiskykonventet som avhålls i anslutning till whiskymässan i Nacka Strand, ordförande och sekreterare från GWS hade deltagit i Svenska Whiskyförbundets årsmöte. På konventet hade det bjudits på provsmakning av 6+6 olika sorter, bland annat Gordon McPhail ??????
 

Margareta informerade om de närmast kommande provningarna:


18/11 Provning av föreningens egen whisky på Vandrarhemmet i Gävle, max 30 platser, enbart medlemmar (om intresset är stort kan det eventuellt bli en liknande provning på vårkanten -17).


10/12 Snapsprovning på Kvarnen.


Kassören Gunnar berättade att det finns möjlighet att till rabatterat pris köpa Malt Whisky Yearbook 2017, mer information om detta på hemsidan.
 

Margareta introducerade kvällens provningsledare, Roger Melander från Box Whisky som presenterade sig som destillerichef/blender som fungerade lite som alltiallo.

Roger berättade om lådfabriken som gett destilleriet dess namn, om byggnaden som varit ett vedeldat kraftverk och hur tankarna om att börja tillverka whisky i Ådalen förverkligats.
 

Framför oss var det dukat med fem stycken whiskyglas, vatten och pipett.

 

 

Roger var en fängslande föredragare som noggrant gick igenom hur han ansåg att man kan strukturera metodiken för prova sig fram till vad som är i glaset.

Han delade upp den i två huvuddelar, sensorisk, innefattande att titta, dofta (kort), tyda droppar och gardiner, vattning och smak, samt logisk, där man nyttjar kunskapen om yttre omständigheter för att till exempel utesluta alternativ.

Han hade uttalade åsikter om vilken påverkan spädning från cask strength eller kylfiltrering hade på smaken och visade hur en enstaka droppe vatten från pipetten kunde ge en skjuts åt doften under en kort stund men han varnade också för att vattna för mycket.

 

 

Vi fick i uppdrag att bland de fem glasen och med utnyttjande av den beskrivna metodiken hitta våra egna två favoriter.
 

Efter röstning gicks de olika sorterna igenom,

i glas 1 fanns Dalvve, drygt fem år, 46%, den ska precis släppas ut på marknaden,

i glas 2 fanns Festival 2016, tre år 53,9%,

glas 3, 4 och 5 innehåll ”cask sample” som höll 54% och inte gick att köpa (i varje fall inte på flaska).


 

Glas 4 fick flest röster (37), därefter 2, 3 och 1, femman fick minst antal röster.
 

Efter provningen vidtog försäljning av ankare.

Till middag serverades burgundisk köttgryta med potatismos och haricots vertes, mycket smakligt.

 

footer