Snapsprovning Gefle Whiskysällskap 12 december 2015

Ordförande Hugo Minell önskar alla välkomna och lämnar ordet till aftonens toastmaster Margareta Herdin.

Margareta presenterar de sex av våra medlemmar som ställer upp som provningsledare och informerar om sånghäftet där inkomna tävlingsbidrag och andra snapsvisor finns numrerade (bilaga). Efter varje snapspresentation sjunger vi en snapsvisa och meningen är att vi till kaffet röstar fram en vinnare ur tävlingsbidragen.

Margareta Bjurström (OP Andersson Aquavit original, 42, 264 kr/700 ml) berättar om sina minnen från barnomens jular. En tradition man hade var att baka figurer från sagovärlden typ Rödluvan, vargen osv. En julfigur som återkom år från år var Rödluvan med en korg innehållande diverse paket och godsaker och en flaska OP.

Ingen i släkten förstod vad OP stod för eftersom de var nykterister. Först mycket senare förstod Margareta att det var en akvavit.

 

Fabrikören Olof Peter Anderson i Göteborg lanserade drycken för första gången i Göteborg 1891 och är därmed Sveriges äldsta akvavit. Den är kryddad med kummin, anis och fänkål dessutom har den lagrats åtta månader på ekfat. En all round snaps som passar till det mesta, Påsk, Midsommar och inte minst julbordet.

Göran Nilsson ( Snälleröds Julakvavit, 10696, 199 kr/500 ml)

berättar lite om brännvinets historia och den första tillverkningen i Sverige 1467. Från början användes det bara för krut tillverkning innan man förstod dess stimulerande inverkan och så småningom blev kraven större på smaksensationer.

Snälleröds bränneri har sin historia från trakterna av Ljungbyhed där bönderna började bränna brännvin från potatis-överskott 1901.  

Efter ett uppehåll på 20 år togs bränningen upp på 1990-talet och nu med fokusering på kryddning och kvalitet. Råvaror och kryddor är lokala produkter.

Lagring har skett i tre år på franska ekfat. Säteriet där tillverkningen sker fungerar också som värdshus.

Aromspektrat är innehållsrikt av kummin, anis, fänkål och andra kryddor samt en söt konfektrik smak av knäck, nötter och torkade frukter samt andra fataromer som vanilj. Munkänslan är stor, mjuk, balanserad med hög mättnadsgrad.

Passar bra till julbordets alla komponenter från sill, lax, skaldjur och alla fläskrätter.

Torbjörn Edlund (Lysholms Linje Jul, 10363, 219 kr/500 ml)

Lysholms Linie akvavit ger ut en ny julversion varje år. Som alltid har Linie akvaviten passerat två gånger över ekvatorn men årets produkt har dels gjort en längre resa och dessutom lagrats 14 månader längre på sherryfat.

Aromspektrat är stort med ett antal kryddor där kummin, apelsinskal och vanilj framträder tydligt. Konfektrikedomen ger en känsla av att hela munnen får en jämn fördelning av en rund fyllighet.

Passar till julbordet men kan nog smuttas på separat.

 

Robert Wikman (Aalborg Taffel, 34, 259 kr/700 ml)

Introduktionen av destillerad alkohol i Danmark kommer från Nederländerna/Tyskland under 1400-talet.

1773 förbjöds hembränning men en bit in på 1800-talet blev bränning legal.

Aalborg Taffel med sin traditionellt röda etikett togs fram av Isidor Henius 1846. 2002 utnämndes den till världens bästa akvavit.

Aromerna domineras av kummin men man kan skönja citrus, apelsin och dill.  En viss sötma maskerar den höga alkoholhalten.

Passar bra till aromrika och smakstarka maträtter som lagrad ost, sill, skaldjur, köttbullar.

 

Hans Björck (Qvänum Jule Aqvavit, 30736, 294 kr/500 ml)

Qvänum Mat & Malt ligger i närheten av gamla byn Badene med anor från 500-talet.

Man har bryggeri, destilleri och restaurangverksamhet med fokus på kombination av dryck och mat. Möjlighet att laga mat med kock finns också.

Man destillerar produkt från svensk malt i en 150-liters kopparpanna från A. Holstein i Tyskland. Man bränner också produkter på äpplen och egna vindruvor.

Aromer från årets Jule Aquavit har en ton av enbär förutom fänkål, citrus kummin. Fatlagringen avslöjas genom en svag antydan av vanilj och cacao.

Passar naturligtvis till julbordet och enligt tillverkarens rekommendationer rumstempererad.

 


Henning Thejls (Aalborg Jul, 87962, 299 kr/700 ml)

Aalborg tar varje år fram en ny konstnärligt designad flaska för sin Jul Akvavit. 2015 är den 34:e utgåvan. Tillverkningen är begränsad och följer gamla hantverksprinciper.

Arominnehållet är stort med prioritetsordning kummin, fänkål, kanel, citron/apelsinskal och dill. Munkänslan är en hög mättnadsgrad. Den är både kryddstark och alkoholstark (47%) med den sublima egenskapen att  aromerna vid avsmakningen först är blandade i en fyllig upplevelse och att de efterhand framträder var för sig.

Kan vara intressant att prova med tillsats av några droppar vatten i glaset.

Förutom all annan julmat kan den rekommenderas till leverpastej, pate´er och njursote.

Smutta gärna på den separat och jämför vid olika temperaturer.

Julsnapsarna var en positiv överraskning och definitivt prisvärda. OP Original och Aalborg Taffel var en bra jämförelse prisvärda även de.

Öviga programmet

Margareta bjuder medlemmar och gäster till Daniels utvalda, innehållsrika och goda julbord.
Alla sjunger bordsvis utvalda sånger ur häftet.

Till kaffe med kladdkaka eller brule´pudding sker röstning om vinnaren av snapsvisetävlingen.
Och! Vinnare blev! Gunilla Giös med sång nummer 8 – Bockens visa. Torbjörn Edlund fick pris
för sitt bidrag nummer 4 – Mors lilla Trollet.

Ordförande Hugo Minell tackar alla provningsledare och delar ut GWS klubbmärke till var och en.
En önskan om God Jul och ett Gott Nytt år går också till alla närvarande och övriga medlemmar.

Hugo Minell


Mer bilder - klicka här!

Snapsvisorna  -  klicka här!

 

footer