Maltwhisky från Nya Engelsktalande Världen

GWS provning 17 oktober 2015
 

Provningsledare Hans Nilvander berättar om de olika maltwhiskysorterna. För varje sort går Hans in på Google och visar karta med geografiskt läge samt bildspel från respektive destilleri.

Vi provar efterhand som varje sort presenteras. Beskrivningar är delvis gjorda i samråd med några bordsgrannar och utgångspunkten har då varit en vattentillsats som eliminerat den höga alkohol- styrkan.

Bedömningen har spretat bland de närvarande men det verkar som detta beror på huruvida man tycker om konfektwhisky, ren malt eller rökigt.

Indelningen 1 (bäst) till 5 (sämst) är gjord efter vilken ordning whiskyn hamnat som favorit efter en röstsammanräkning. Den internationella poängsättningen är satt efter mina egna erfarenheter från liknande provningar.
 

 

1.     Aberlour ábunadh (Skottland) 060,7 % 639 kr nr. 445

Historia:
Destilleriet grundades 1879 av James Fleming vid källan S:t Drostan Well. Källan fick namnet efter den missionär som döpte sina följeslagare där.

Aberlour betyden den ”bubblande flodmynningen” (som ligger i närheten) och a´bunadh betyder ursprunget dvs. gamla produktionsmetoder vilket innebär konventionell destillering och i det här fallet lagrad i olorososherryfat.

Därefter sker buteljering (från en single batch) utan kylfiltrering, det sker heller ingen justering av alkoholstyrka.

Doft: Komplex av örter, mörk choklad, paprika, rund, angenäm, balanserad.

Smak:
Konfektrik med hög mättnad av aprikos, torkade frukter, honung, mycket fat med en rund eftersmak av sötma och mentol.

Munkänslan
är oljig, saftig och len med en viss obalans.

1:a. Totalpoäng 90

Sammanfattning: Typisk sherrylagrad, konfektrik Skotte
 

 

2.     Hellyers Road, Original 10 år (Tasmanien)  46,2 %
1 270 kr nr. 85176

Historia:
Hellyers Road har fått namn eter den man som 1825 kom till Tasmanien och lät bygga en väg från kusten en bit in i landet. Destilleriet är betydligt yngre och uppfördes 1997. Whiskyn framställs traditionellt av lokalt odlat korn och lagras i amerikanska bourbonfat.

Doft: Mycket gräddig kola, vanilj, malt med en svårdefinierade ämnen som bivax, bensin. Mjuk där tydlig sötma saknas.

Smak:
Mycket begränsat arominnehåll av billig eller avslagen konfekt, gröna äpplen med en rätt lång eftersmak av flera sädesslag.

Munkänslan
är blek och len.

5:a. Totalpoäng 68

Sammanfattning: Känns inte som en riktig maltvisky, fadd och ofärdig. Frågan är om det går att göra drink utan att förstöra groggvirket. Inte prisvärd
 

 

3.     Wood Reserve, Master Collection Classic Malt (USA)
45,2 % 1 001 kr finns ej längre

Historia:
Destilleriet är ett av de äldsta i USA grundat 1812 i Glenn´s Creek , Kentucky . I nästan 30år var destilleriet nedlagt öppnades åter 1996.

Den stora produktionen är Bourbon men i ett antal utgåvor i en serie kallad Master Collection har man testat mältat korn i en single malt som lagrats i använda bourbonfat. Den är trippeldestillerad i en traditionell kopparpanna, pot stills.

Doft: Svagt unket av gräs, örter, grönsåpa, majs, vanilj.

Smak:
Som doft men det finns med konfektrika nyanser av fikon, korinter/russin, katrinplommon med en lång innehållsrik eftersmak av fruktgodis.

Munkänslan
är skev och spretig.

4:a. Totalpoäng 68

Sammanfattning: Känns inte som en hundraprocentig malt, upplevelsen går lite mot bourbon. Inte prisvärd

 

4.     Hellyers Road, Pinot Noir Finish (Tasmanien) 46,2 %
958 kr nr. 85447

Historia:
Se Hellyers Road, Original 10 år. Tioåringen har lagrats ytterligare 6 månader på franska ekfat som innehållit australienskiskt Pinot Noir-vin. Whiskyn vann 2013 en tävling i Paris i klassen Best New Wourld Whisky.

Doft: En övergipande kvalmig mjuk upplevelse med spretiga aromer av malt, vaniljkola, olika sädesslag, pomerans, apelsin, övermogna gröna äpplen med en touch av vin.

Smak:
Som doft med en lång bittersyrlig svagt rökig eftersmak.

Munkänslan
har en stickighet som avtar mot en blek balansering.

3:a. Totalpoäng 79

Sammanfattning: Påminner om den 10 åriga Hellyer´s Road men den här har färre besynnerliga aromer och har en mer balanserad munkänsla. Ofärdig. Inte prisvärd.

 

 

 


5.     S:t Georges Distillery, English Whisky Black Range Peated 43% 298 kr nr. 10423

Historia:
Destilleriet grundades 2005 i Norfolk, England av familjen Nelstorp som bedrivit jordbruk där sedan 1300-talet. Det är Englands första destilleri på över 120 år och man fick hjälp av personal från Laphroaig.

Framställning sker av lokalt korn och vatten. Lagring sker i bourbonfat från USA. Whiskyn buteljeras batchvis. Man experimenterar också med sherry- och vinfat.

Doft: Rök, tjära, örter, kryddor med stor upplevelse.

Smak:
Som dofter men ett begränsat arominnehåll med en kort, stark eftersmak av tjära, rökt fisk och fatkaraktär.

Munkänslan
är balanserad, mjuk, mild, len, fyllig.

2:a. Totalpoäng 81

Sammanfattning: Neutrala aromer med röken som en viktig krydda. Fördelarna ligger i den behagliga munkänslan (den fysiska upplevelsen) – skön. MYCKET PRISVÄRD.
 

Efter provningen utsågs Roberth Nironen till hedersledamot inom Gefle Whiskysällskap.
 


 

Vi avnjöt därefter en middag med ugnsbakad griskind i cidersky med bacon och persilja i potatisstomp och smörslungad brysselkål.

 

Till kaffet spelade Hugo balladen om Little Moses på en Flageolett. En melodi signifikant för mellanvästern och whiskeydistrikten.

Hugo Minell


Foto: Margareta och Gunnar Herdin

 

footer