Referat från Calvadosprovningen i GWS 18/4 2015

Ordföranden Hugo Minell önskar alla entusiaster av
destillerade drycker välkomna och lämnar ordet till Kennet Andersson.
Kennet ger en kort presentation av sig själv –
medlem i GWS, medlem i Munskänkarnas Gävlesektion med lång erfarenhet
som provningsledare av vin och kombination av vin och mat. Har varit
verksam inom GWS valberedning och sitter med i styrelsen för
Munskänkarnas Gävlesektion.
De första Calvadosdestillaten (destillerad cider
från äpplen och även päron) för systematisk produktion gjordes
förmodligen i mitten av 1500-talet. Calvadosen rönte en stor popularitet
under andra halvan av 1800-talet till följd av vinlusen. Vinlusen slog
ut vinskördarna och decimerade produktionen av cognac och liknande
druvbrandy vilket gav ett stort behov av kompletterande drycker som
Calvados och Whisky.
Calvados är geografiskt begränsat till Normandie.
Det finns också regler för att äppelskördarna skall komma från det
område där calvadosen tillverkas lokalt. AOC utgör regler för detta där
även regler för proportion päron, fatkvalitet, fatstorlek, blandning av
äldre calvados med yngre calvados för fortsatt lagring, lagringstid mm.
ingår

Doft och smakaromer kommer huvudsakligen från
frukten äpple/päron men en hel del ämnen bildas vid jästprocessen där de
fördelaktigaste aromerna sorteras fram vid destillationen. Det största
arominnehållet fås vid destillation i enkelpannor (kolonndestillation
förekommer). Lagringen sker vanligtvis först i nya ekfat och förs
därefter över i äldre. En
porös ekart prioriteras eftersom oxidationen bidrar till calvadosens
karaktär.
De största och mest kända producenterna är:
Boulard, Drouhin (Cour du Lion), Groult, Pere Magloire plus många fler.
Vi pratade om det ”Normandiska hålet” som innebär
den mellandrink som tas under en flerrättersmiddag vilket kan betyda en
calvados mellan varje rätt och så naturligtvis till avec.

Efter information, om kommande program, invigdes
fem nya medlemmar och därefter intog vi middagen med ciderbräserad
fläskkare´, dillrostade morrötter, äppelkompott, Boulangerepotatis,
öl/vin, kaffe och kaka.
Ordförande tackade alla för ett innehållsrikt år
och berättade historien om ”Den olydiga flickan från Cotentin”. En
ballad där musiken framfördes på en herdeflöjt av äppelträ.

Detta är en
sammanfattning från föredraget. Ett mer detaljerat referat om Calvados
finns av Ingemar Giös från calvadosprovningen 2009.
Litteratur:
Calvados Världens främsta äppelbrandy. Henrik Mattsson, 2005
Destillerat. Michel Jamais, 2002
Styrkans magi All världens sprit- från akvavit till
whisky, Bengt-Göran Kronstam, 2012
Fem stycken calvados ingick i provningen. Vi var
rätt eniga om en favoritordning som jag här betygsätter från 1-5.
1.
Le Royer Domfrontais
XO (87745), 489 kr/70 cl (699 kr/l). Doft: Övermogna äpplen,
torkad frukt, päron, skumbanan, vanilj och sötma
Smak: Päron, skumbanan, lakrits, mandel. Ett innehåll av fler
aromer som är svåra att identifiera. Betyg: 3
2.
Pe’re Magloire VSOP (86331), 286 kr/50 cl
(578 kr/l). Doft: Dov, oljig, äpplen, vanilj, pomerans, persika,
smörkola. Smak: Äpple,
svarta vinbär, bitter eftersmak. Övrigt: Oljig, obalanserad. Betyg 2 men
här råder oenighet eftersom vissa tycker att både smak och eftersmak var
angenäm.
3.
Pe’re Magloire XO (80124), 589 kr/50 cl
(1178 kr/l). Doft: Tung, djup, knäck, äpple
Smak: Torkad frukt med antydan till rökighet. Övrigt: Balanserad.
Betyg: 4
4.
Du Pays dAuge Plus de 12 ans (89251), 601
kr/70 (859 kr/l). Doft: Mjuk, päron, rostat bröd, rostat kaffe, banan
Smak: Som dofter men något spritig. Övrigt: Balanserad vid
tillsats av vatten. Betyg: 4
5.
Coer de Lion 1986 (86000), 1643 kr/70 cl
(2347 kr/l). Doft: Stor volym, mjuk, tung, djup, balanserad, hög
mättnadsgrad, söt, torkade
frukter, kola, smör, mogna äpplen, torkade äpplen.
Smak: Äpple, torkade frukter, körsbär, vanilj. Övrigt: Hög
mättnadsgrad/fyllighet, balanserad, innehållsrik med aromer utanför
calvadosens vanliga register . Betyg: 5. Inom den internationella
100-poängsskalan har den fått 95 p vilket är mycket högt
Hugo Minell
|