Årsmöte och St. Patrick´s Day
Lördag 14 mars kl. 16.00


Gefle Whiskysällskap (GWS) strömmade in till restaurant Kvarnen med irländsk bakgrundsmusik. Men är så många medlemmar intresserade av ett årsmöte? Nja, kanske var det firandet av St. Patricks Day efter årsmötet, som lockade?

Årsmötet leddes av ordf. Hugo Minell (HM), som svingade klubban – ursäkta, den tomma whiskyflaskan - och med ackuratess genomförde årsmötets agenda på föredömliga 25 min. Två styrelsemedlemmar Göran Jäderholm samt Ingemar Giös (IG) kallades fram och harangerades av HM för deras arbete i styrelsen under 8 resp. 10 år. Som tack fick de var sin butelj av ”livets vatten” men av en ädlare sort.

Det var nu tredje gången vi i GWS firade St. Patricks day – Irlands nationaldag – men den dagen infaller först den 17 mars. Eftersom GWS alltid har sina provningar en lördag blev firandet några dagar tidigare. Grönt är färgen som gäller den dagen och det är den färg katolikerna har valt. Färgen finns också som 1/3 del i den irländska flaggan. Irland kallas ju också för den gröna ön. Medlemmarna hade tydligen försökt leta i garderoberna efter något grönt att sätta på sig och här och var kunde man se gröna flugor, slipsar samt strumpor och t.o.m. gröna naglar.

Så började äntligen whiskeyprovningen! IG var provningsledare och med sitt bildspel bad han medlemmarna att lägga märke till stavningen av whiskey! USA har samma typ av stavning med några undantag som Maker´s Mark, Georg Dickel etc. På 1800-talet hade faktiskt Skottland ett e i ordet whisky, men den stavningen föll bort under det seklet.

Berättelsen om Irlands skyddshelgon St. Patrick skulle tas upp senare, varför IG endast nämnde att enligt legend var det St. Patrick, som förde med sig kunskapen att destillera från europeiska fastlandet till Irland. Skottarna har lite motvilligt erkänt att irländarna var innovatörer beträffande whiskey, men någon skotte lär ha sagt ”They may have invented it, but we have perfected it”! Men vad utmärker irländsk whiskey? För att få kallas irländsk whiskey måste den vara producerad och lagrad 3 år i Irland. Lägg märke till att man säger i Irland, eftersom det är ett land.

Utmärkande för irländsk whiskey är trippeldestillering, men det finns också dubbeldestillering från Cooleydestilleriet. Med undantag för t.ex. whiskeyn Connemara, torkas malten med kol eller varmluft. Dessutom är destillations-pannorna större än de är i Skottland. Pot still whiskey är speciell för Irland och är inte en single malt Vad innebär en trippeldestillering?

Man har således tre destillationspannor, nämligen mäskpannan, mellanpannan och spritpannan. Förenklat sker följande Destillatet (ca 25 % abv.) från mäskpannan pumpas in i mellanpannan. Där sker en destillering och man samlar upp mellanspriten, som skickas vidare till spritpannan. För- och efterspriten i mellanpannan destilleras igen vid nästa destillering i mellanpannan.Vid destilleringen i spritpannan bildas igen, mellan- och eftersprit. För-och efterspriten skickas tillbaka till mellanpannan vid nästa destillation medan mellanspriten nu cirka 80 % abv. samlas upp och blir den del, som kommer att lagras och bli whiskey. Spriten är nu mildare och har inte tyngre, kraftigare smakämnen, som ju har försvunnit i och med att för- och eftersprit tagits bort två gånger.

Var finns de olika destillerierna i Irland? På 1700-talet fanns mer än 2000 destillerier, men de var illegala och ägdes av småbönder. På 1880-talet fanns 28 legala destillerier. Skottland har numera mer än 100 aktiva destillerier och Irland har sex fr.o.m. 2015. är det största på södra ön och ägs av den franska koncernen Pernod-Ricard, Cooley i norr ägs av japanska Suntory, Tullamore av Wm Grant & Sons, Kilbeggan av Suntory båda ungefär mitt på ön, Dingle destilleriet privatägt i sydvästra delen av ön samt det nya Teeling destilleriet.

Det nya Midletondestilleriet byggdes 1975 och det gamla destilleriet är nu besökscentrum. Man tar ut för- och efterspriten vid olika styrkor och får då olika karaktär på spriten. Sädes-spriten trippeldestilleras också i sex nya och stora kolonnapparater, som körs parallellt. Lagringen sker i 40 lagerhus i närheten av destilleriet. Man använder övervägande bourbonfat från de amerikanska destillerierna Heaven Hills och Wild Turkey. En bild visades vilka olika sorter som tillverkas av Midletondestilleriet. Whiskeysorten Redbreast, som är en pot stil whiskey, ingår också i blended sorterna Paddy, Jameson och Powers Gold label.

När bilder visades på olika whiskysorters egenskaper som färg, doft och smak hade ett stort antal ”tastings notes” granskats i böcker och i olika informationsmaterial. Om egenskapen ifråga förekommit flera gånger, så har den noterats. Således ett genomsnitt vad man tyckt om whiskeyn ifråga. Tanken var att vi skulle provsmaka Irlands mest exklusiva whiskey Middleton Very Rare och den skulle finnas tillgänglig den 28 februari. Men i sista stund gavs information att den whiskeyn inte kommer förrän till sommaren. Vad göra? Försöka finna en liknande blended whisky med i princip samma prisnivå och kanske även någorlunda liknande egenskaperna. Som ett tips för en gissning nämndes att det whiskymärket som valdes är världens tredje mest sålda whisky.

Pot still whiskeyn kommenterades och den består vanligen av en blandning av omältat och mältat korn i proportionerna 60 resp. 40 %. Men enligt en lag måste minst 30 % mältat korn ingå. Men man kan ändra proportionerna och på så sätt producera olika stilar av whiskeyn. Användningen av omältat korn var en följd av en maltskatt som infördes i början av 1800-talet. Eftersom spriten blev skarp av att använda omältat korn, blev det nödvändigt att destillera tre gånger. Det är bara de irländska sorterna Redbreast och Green Spot som är pot still whiskeys.

Den 15 åriga Redbreast fanns inte heller tillgänglig, varför den 12 åriga ingick i provningen.. Redbreast fanns tidigare i princip i alla prästers hus, därav också namnet ”prästens flaska”. Pure pot still whiskey innebär att den inte är blandad med sädessprit. För att deltagarna inte bara skulle ha glasen på formuläret som skådedryck fick de dofta och provsmaka på glas nr. 3.

Eftersom provningen var halvblind visste deltagarna vilka sorter som ingick i provningen, men inte i vilka glas de olika sorterna fanns. Den lättaste whiskeyn att känna igen på grund av rökigheten borde vara Connemara. Rökigheten är 15 ppm i malten, vilket blir ungefär hälften i spriten. Enligt information om Connemara skulle färgen vara gyllene med det stämde inte utan den är snarare ljust gul. Generellt är det mycket svårt att försöka identifiera olika whiskysorter med utgångspunkt från färgen.

En animerad bild på det nya Teeling destilleriet i Dublin visades. Den staden har tidigare varit ett traditionellt centrum för irländsk whiskytillverkning. På 1700-talet fanns mer än 37 destillerier inom en radie på 1.5 km, den s.k. gyllene triangeln. Det sista destilleriet i Dublin stängdes 1976. På nätet var det olika uppgifter när destilleriet skulle öppna, varför destilleriet i Dublin kontaktades och marknadsansvariga Rebecca Bell berättade att invigningen blir i maj. Hon skickade det senaste informationsmaterialet om destilleriet och olika Teeling-whiskeys och hon hoppades att GWS snart skulle besöka destilleriet.

Familjen Teeling har varit verksam inom 0whiskeytillverkning i mer än 230 år. Förfadern Walter Teeling grundade redan 1782 det första destilleriet i Dublin. En annan Teeling grundade Cooleydestilleriet 1987. Det är bröderna Steven och Jack Teeling som nu grundat Teeling Whiskey Co. Eftersom de var oberoende buteljerare men också arbetat på Cooley-destilleriet, önskade de att ständigt ha tillgång till whiskey, vilket de nu får om de äger ett destilleri. Två sorters Teeling whiskeys ingick i provningen. De är tillverkade i Cooleydestilleriet men kommer hädanefter att produceras i Dublindestilleriet. Den första whiskeyn var en sädeswhiskey.

Sädeswhisk(e)y är inte vodka! I allmänhet anser man att en sädeswhisk(e)y inte har så stor smak, eftersom den produceras i kolonnapparater. Men sädeswhisk(e)yn har stor betydelse i blended whisky, eftersom blended whisky består i allmänhet av 80 % sädeswhisk(e)y. Sädeswhisk(e)yns lättare stil kompletterar maltwhiskyn perfekt och låter maltens tuffare djärva stil komma fram. Med andra ord enligt en whiskyguru ”det är som när en vacker kvinna förför en man – hennes feminitet skiner igenom och mjukar upp machomannen och tillsammans skapar de en perfekt harmoni”

Den andra Teelingwhiskeyn var en 21 årig vintage whiskey. Vad betyder vintage på whiskyetiketten? Begreppet vintage saknar enhetlig definition och kan också missförstås. I vissa fall har man tagit begreppet från vinvokabulären och då skulle vintage betyda Skörden av druvorna det året hade då varit mycket bra beroende på väderleks-förhållandena. Men vilken betydelse har det för en whisky? En god kornskörd ett speciellt år har inte någon betydelse. Om destilleriet menar att man funnit några exceptionella whiskyfat ur smaksynpunkt är det i så fall en mycket subjektiv bedömning. Vad betyder det att det t.ex. står 21 år på whiskyetiketten?

Jo, att alla ingående fat av single malts som ingår är minst lagrade 21 år, men det kan också vara äldre årgångar som ingår. Vintage 21 år betyder att alla whiskyfat är lagrade 21 år utan att man i de ”flesta fall” menar någon kvalitetsbeteckning. I USA är det en lag att om det står vintage på whiskeyetiketten, så är det whiskyfat som blandas endast från just det året som anges på etiketten.

Slutligen gav IG en sammanfattning vad som utmärkte de olika whiskysorterna och med den teoretiska informationen skulle deltagarna försöka identifiera följande sorter, som ingick i provningen. Johnnie Walker Blue Label (anses vara den mest exklusiva av alla Johnnie Walkers lanseringar), Redbreast Pure pot still 12 år, Connemara 12 år, Teeling Single Grain Teeling Vintage Reserve 21 år.

Sista bilden som visade var vilket betyder Lycka till på iriska, som är släkt med gäliskan i Skottland och förutom att vara ett officiellt EU-språk lärs ut vid ett hundratal grundskolor vid sidan av engelskan.

Hur gick det med identifieringen av de olika whiskeysorterna? En skog av uppsträckta händer visade att så gott som alla klarade att identifiera den rökiga Connemara. Sedan blev det svårare men kanske 10-15 % av deltagarna klarade av att identifiera alla whiskysorterna, vilket får anses vara ett mycket bra resultat.

Charles Wood (CW) violinist i musikgruppen Fiddlers Green men även violinist i Gävle Symfoniorkester berättade sedan om St. Patrick, som levde mellan 385 – 461 e.Kr. Han grundade kyrkor överallt dit han kom i Irland och många kyrkor existerar fortfarande och bär hans namn. Men överallt i världen där det finns en stor befolkning av irländare firar man St. Patricks Day.

CW nämnde också den irländska treklövern, som symboliserar korset och den välsignade trefaldigheten. Enligt myten skulle St. Patrick ha hållit upp en treklöver i en av sina predikningar. CW berättade vidare om olika instrument där violin och gitarr är väsentliga i den irländska folkmusiken. Men också spaltflöjt tin whistle och virveltrumma förekommer. CW gav exempel på sin violin på kända danser som i 4/4-takt samt jig i 6/8-takt.

Tillsammans med CW, Mary Andersson och gitarristen Tommy Hjelm spelade och sjöng de sånger som Whiskey in the jar m.fl. medryckande irländska sånger. Alla kvällens deltagare deltog också i allsånger som Tipperary, Old Rosin the Beau samt The Wild Rover. Måltiden den här kvällen bestod av rimmad oxbringa (”salta biten”), kål och morötter i Guinessbuljong samt potatis.

Till kaffet serverades en Guinesskaka samt whiskeyn Paddy.

Sammanfattningsvis efter mer än ett decennium som referent för olika aktiviteter inom GWS, tycker jag att just den här kvällen var nog en av de trevligaste och intressantaste sedan 2004. Varför?
1. En provning med ovanliga och exklusiva whisk(e)ysorter, där deltagarna hade möjlighet att avgöra om det är acceptabelt att betala ganska mycket för en flaska whisk(e)y jämfört med de andra provade sorterna med lägre pris.
2. Att få in kulturella inslag i samband med provningen som musik, information om olika instrument och sång
3. Engagera deltagarna aktivt i provningen samt i allsånger
4. Perfekta förberedelser så allt flöt i jämn takt utan longörer.

När jag nu lämnar över till annan person inom GWS att referera, vet jag att personen ifråga får ett mycket intressant uppdrag men som också kräver en hel del källkritik.

Referent
Ingemar Giös 

 

 

 

 

 

 

 

 

89668 Connemara, Peated singel malt whiskey, 15y

85555 Redbreast, Pure pot still whiskey, 12y

87632 Teeling, Single grain whiskey, 7y

87924 Teeling, Vintage reserve singel malt whiskey, 21y

88352 Johnnie Walker Blue Label


 

Klicka här för fler bilder!

footer