Snapsprovning

Lördag 6 december 2014

doukade bord
deltagare

Årets sista provning i Gefle Whiskysällskap var den traditionella snapsprovningen med julbord. Drygt 50-talet deltagare trakterades först med julglögg och pepparkakor, varefter ordf. Hugo Minell hälsade alla välkomna samt kortfattat berättade om kommande program under våren 2015.

Deltagare

Marskens Ryyppy, nr 86592, 299 kr, 500 ml

Deltagare

Islenskt Brennivin, nr 84141, 259 kr, 700 ml

deltagare

Östgöta Sädes Brännvin, nr 16, 199 kr, 500ml

Deltagare

Hallands fläder, nr 7, 239 kr, 700 ml
Snaps är en del av svensk kulturhistoria och en tidlös smakförhöjare till mat. De snapsar som kallas Prima Svensk aqvavit och brännvin har en inbördes försäljningslista där Skåne aqvavit säljs mest och Hallands Fläder kommer som god tvåa.

Att krydda med fläder är en gammal tradition. Flädern med sin fuktiga och friska smak är ett original recept från Halland. Den är starkt förknippad med sommaren och milda grönsaker. Men eftersom den passar till sill, kräftor och räkor så går den utmärkt att servera till svenskt julbord som oftast har olika fiskrätter.

Flädern lanserades först på 1980 talet. När jag raljerade över reaktionen som jag fick, av de övriga medlemmarna i GWS styrelse, när jag föreslog Hallands Fläder. Kan detta bero på att man kanske vill på provningarna visa på alternativa snapsar ur lite ovanliga sortiment eller som O.P. med Whisky i. 

Då får jag vara den som även tillfredsställer de som gillar det gamla vanliga. Som här Hallands Fläder från år 1980.

Margareta Herdin

Deltagare

O.P. Anderson Limited Edition Whisky Cask,
nr 10145, 350 kr, 500 ml


Ingemar Giös (IG) gav bakgrunden till O P Andersons Limited Edition Whisky Cask, som finns i 50 cl flaska för 350:- med nr. 10145 och innehållande 40 % alkohol. Akvaviten passar bra till rökta rätter eller ljust kött.

IG nämnde att sedan ett antal år tillbaka har flera whiskydestillerier slutlagrat sin whisky i olika fat för att locka till sig nya konsumenter. Nu har också en tillverkare av akvavit nappat på idén.

Vem var OP Anderson? Jo, Olof Peter Anderson var skeppsredare och spritfabrikör, som levde i början av 1800-talet. Hans son Carl August lanserade 1891 OP Anderson Akvavit som en hyllning till sin far.

OP Anderssons klassiska kryddning är anis, fänkål och kummin men akvaviten har nu fått en något annorlunda doft och smak. Varför? Jo, akvaviten har lagrats på fat av amerikansk vitek, som tidigare lagrat skotsk single malt i upp till 14 år.

Vilken single malt anges emellertid inte. Vilken smak kan då OP få av det ursprungliga fatet? Jo, vanilj och torkad frukt. Vad är orsaken? Träet i fatet innehåller lignin (vedämne), som binder ihop cellväggarnas cellulosa. Ligninet bryts ner till vanillin och sedan till vanillinsyra av alkoholen (etanolen), vilket vi uppfattar som vaniljsmak.

Men ligninet är också känsligt för oxidation, när ligninet är kontakt med alkoholen, vilket gör att koncentrationen av ligninnedbrytningsprodukter t.ex. vanillin ökar. Akvaviten anses ha en lång eftersmak.

15 olika fat har valts ut och man har blandat innehållet. Det blev 10 000 flaskor, varav GWS nu köpt in ett par flaskor av OP Anderson Whisky Cask för att användas vid provningen.

Ingemar GiösLars Allsångsledare
Deltagare

Grönstedts Noël 2014 XO, nr 40422, 399 kr, 500 ml
Grönstedts Noël 2014 XO – årets julcognac är fruktig med inslag av marmelad, fikon och passionsfrukt


För nionde året i rad lanseras årets julcognac, Grönstedts Noël 2014 XO. Årets upplaga är skapad av Master Blender David Croizet och resultatet är en sammetslen och fruktig cognac med inslag av marmelad, fikon och passionsfrukt. Klassiska franska sötsaker har fungerat som smakinspiration till Grönstedts Noël 2014 XO, som likt tidigare utgåvor kommer från distrikten Grande och Petite Champagne, Borderies och Fins Bois.

Årets julcognac är skapad av Master Blender David Croizet, som sedan 2013 är ny Master Blender för Grönstedts Cognac. Hans familj har varit verksam i cognacsbranschen i generationer och själv kom han i kontakt med arbetet redan vid fem års ålder, då han besökte sin farfar i destilleriet. Idag arbetar han med att upprätthålla det hantverk och den kvalitet som Grönstedts står för – att förvalta Grönstedts arv.

Resultatet av Davids arbete med årets julcognac är Grönstedts Noël 2014 XO, som kännetecknas av intensivt fruktiga smaker som marmelad, fikon och passionsfrukt. Smaken är sammetslen med fina och komplexa ektoner. I smakbilden finns även överraskande inslag av äppelpaj, kanel och vanilj.

Fjolårets julcognac var fylligt kryddig med toner av rostade mandlar och choklad. Grönstedts Noël 2014 XO har också söta toner som för tankarna till julens sötsaker men är mer fruktintensiv till sin karaktär. Den franska julens godsaker såsom fransk nougat, fruktkaka och choklad har inspirerat till årets julcognac. Jag rekommenderar alla att avnjuta Grönstedts Noël 2014 XO tillsammans med en bit fransk nougat, som verkligen förhöjer smakerna, berättar David Croizet.

Årets utgåva består av upp till 30 år gammal konjak och är en blend från distrikten Grande och Petite Champagne, Borderies och Fins Bois. De olika sorterna väljs ut baserat på deras specifika smakprofiler och egenskaper. Den slutgiltiga sammansättningen förblir David Croizets hemlighet.

Årets julcognac avnjuts med fördel som den är eller tillsammans med kaffe och julens sötsaker. Med sin sötma och intensivt rika fruktighet har Grönstedts Noël 2014 XO en tilltalande karaktär som bör falla etablerade cognacsdrickare såväl som noviser i smaken.

Roberth Nironen
Källa: Altia
Mat

Efter avslutat julbord tackade HM för deltagarnas visade intresse för snapsprovningen och önskade alla

EN GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR

eller som gaelisktalande skottar säger

Nollaig Chridheal agus Bliadhna Mhath Ùr

Referent Ingemar Giös

whiskyglas

Marskinry snaps


Hallands fläder

OP Whisky
Grönstedt

tillbaka
footer