GWS 10 år

Det har nu gått 10 år sedan Gefle Whiskysällskap (GWS) bildades och det skulle naturligtvis firas. Den 20 september 2014 möttes ett 70-tal deltagare vid entrén av en musikkavalkad spelad av den sex man starka Skrammel-Ramelorkestern.

En drink serverades till de minglande deltagarna och efter en stund hördes ett kraftigt ljud av ordf. Hugo Minells (HG) ceremonistav, som stöttes i golvet.

HG hälsade deltagarna välkomna och lämnade sedan ordet till grundaren av GWS, nämligen Ingemar Giös. Han berättade om tillkomsten av GWS och vad sällskapet uträttat under de gångna 10 åren. Talet kan läsas på särskild plats på hemsidan. (Länk till talet)

Sedan var det dags för jubileumsprovningen ledd av Anders Gjörling (AG), som föreslagit en regionsresa i lite högre klass, nämligen Auchentoshan 18 yo, Glengoyne 21 yo, Glendronach Allardyce 18 yo, Highland Park 18 yo samt Ardbeg Uigadail.AG började med att berätta vad som hände bl.a. inom whiskyindustrin året 2004, då GWS bildades. Några exempel.

  • Glenmorangie köper The Scotch Malt Whisky Society.Det franska cognacsföretaget Moët Hennessy köper destillerierna Glenmorangie, Glen Moray och Ardbeg för 300 miljoner pund.

  • Cardhudestilleriet måste dra tillbaka sin Cardhu Pure Malt, eftersom den whiskyn innehåller single malts från många Diagiodestillerier. Man kan inte då namnge whiskyn Cardhu.

  • Den första destilleringen sker i destilleriet Glengyle i Campbeltown.

  • Fine Oakserien lanseras av destilleriet The Macallan. Första gången man gick ifrån att lagra i sherryfat hos The Macallan.

  • Många destillerier började lansera olika slutlagringar etc.

AG kommenterade sedan hur färgen på en whisky kan tyda på lagring i sherryfat (mörkare) resp. refill fat (ljusare). Viskositeten (trögheten) i whiskyn ger en antydan till en fylligare whisky och att mer smakämnen finns i whiskyn. Är vätskeranden i glaset fint punktformig och/eller att whiskyn rinner ner i glaset med smala ben/tårar om det lutas, så kan det indikera högre alkoholhalt. Sedan började AG att kommentera de lika whiskysorterna.  • Auchentoshan 18 år

Trippeldestillerad, lagrad i amerikanska viteksfat och buteljerad vid 43 % ABV.
Färg:
djupt gyllene
Doft: sötaktig (vanilj), vit choklad.
Smak: sötaktig (vanilj).
Eftersmak: lång

  • Glengoyne 21 år

Lagrad i 100 % sherryfat (oloroso) och buteljerad vid 43 % ABV.
Färg: koppar
Doft: sötaktig (sherry)
Smak: Sötaktig (sherry, honung)
Eftersmak: sherry, kryddig och lång

  • Glendronach 18 år Allerdice

Allerdice är grundarens namn. Lagrad på sherryfat (oloroso), buteljeras vid 46 % ABV. och är inte kylfiltrerad.
Färg: djupt gyllene
Doft: sötaktig
Smak: komplex, sötaktig (russin), valnötter.
Eftersmak: kryddig, nötter och lång.

  • Highland Park 18 år

Anses vara en kultwhisky. Lagrad i 50 % sherry- och 50 % bourbonfat med ABV. 43 %.
Färg: ljust brungul.
Doft: sötaktig (ljung, honung, sherry) och viss rökighet.
Smak: något rökig och sötaktig.
Eftersmak: mild, viss kryddighet och lång.

  • Ardbeg Uigedail

Saknar ålder men troligen 8-10 år och lagrad i sherryfat med en fatstyrka på 54.2 % samt är inte kylfiltrerad. Namnet kommer från en av de två sjöar, varifrån destilleriet tar sitt vatten.
Färg: djupt gyllene
Doft: rökig och viss sötma. Med vatten ökar upplevelsen av rökighet.
Smak: komplex, rökig, inslag av tjärpastiller, torkad frukt och mörk choklad.
Eftersmak:
rökig och lång.

 

En handuppräckning efter provningen visade att det var Glengoyne och Ardbeg, som de flesta deltagarna ansåg vara de bästa whiskysorterna av de fem som provsmakades.

 

DanielKvarnen serverade sedan måltiden som gick i höstens tecken. Menyn bestod av porterbräserad hjortstek, gräddsås, rårörda lingon, potatissomp (grovt mosad potatis men fastare och utan mjölk jämfört med potatismos) samt bakad rotselleri, fänkål och äpple. Desserten innehöll en äppelkompott, whisky- & kanelcréme och bondkakekross.Hugo

Ingemar

Whiskyglas

Whiskyflaskor

Deltagare

Deltagare

Live band


Deltagare


Under måltiden framträdde AG med sin gitarr och visade god klass i underhållandets ädla konst. Han spelade och sjöng på sitt kraftfulla, karismatiska sätt såväl kända som för deltagarna okända låtar från den skotska repertoaren.


Under måltidens senare del spelade åter orkestern en kavalkad av kända melodier, som många av deltagarna kunde sjunga eller nynna till.

 

Jubileumsfesten avslutades med att ordf. Hugo Minell tackade deltagarna för visat intresse med anledning av GWS 10 års jubileum och hoppades att när vi nästa gång har ett jubileum kommer det att visa sig att de olika aktiviteter som GWS har haft blir lika framgångsrika, som de varit det senaste decenniet.

Referent
Ingemar Giös

tillbaka
footer