Årsmöte och whiskyprovning

Lördag 15 mars 2014

Återigen har ett år gått och det är tid för sällskapets årsmöte.
Ordförande Hans Nilvander ledde årsmötet.

Verksamhetsberättelsen, årsredovisningen och budget för 2014 godkändes. Styrelsen fick ansvarsfrihet. Medlemsavgift och inträdesavgift blev oförändrad.

Hans Nilvander, Roberth Nironen, Hans Appelgren och Per Falck lämnade styrelsen och avtackades.

Ny ordförande Hugo Minell

Nya ledamöten
Margareta Herdin
Gunnar Herdin
Bo Smångs
Lars Wärn, omval

Whiskyprovningen var upplagd som en stationsprovning. Fem olika whiskysorter skulle provas. De fem provningsledaren ska presentera sina respektive favoritwhisky´s.

Deltagarna var fördelade vid fem bord och provningsledarna gick mellan borden och presenterade sin whisky.

En av Roberth´s favorit whisky´s är Hibiki 17 år
Beställningssortimentet nr 80536, 901 kr. 43% Blended Whisky

Hibiki betyder harmoni och i detta fall en harmonisk blandning av 30 olika single malts från destillerierna Yamazaki och Hakushu samt sädesdestilleriet Sungrain.

År 1924 startades, idag Japans största destilleringsföretag Suntory. Företaget baseras på maltwhisky´s från destillerierna Yamazaki och Hakushu. Yamazaki som är Japans äldsta destilleri kan tillverka ca 100 olika maltwhiskysorter. I företaget finns även sädesdestilleriet Sungrain.

Hibiki finns idag i åldersgrupperna, 12, 17, 21 och 30 år. Året 1989 lanserades 17 respektive 21 år, för att fira ett 90 års jubileum.

Hibiki som är en blended whisky innehåller mer än 50% maltwhisky.
Lagringen sker till 80% i bourbonfat samt 15% i sherryfat. Detta påverkar i stor grad både doft som smak.

Whiskyn har tilldelats massor av internationella priser. I sin klass har de fått Guld; 2005, 2007, 2009 och 2012.

I grova drag kan man säga att den japanska whiskyn upplevs som något sötare än den från skottland. Många kvinnor uppskattar detta.

Vad säger de som vet;

Färg: Bärnsten
Doft: Päron, banan, vanilj
Smak: Mild, sötaktig (vanilj), banan, fruktig
Eftersmak: Söt, fruktig, citrus

Nr:80536 Hibiki 17, 43%, 901 kr

Ingemar Giös:
Vad anser jag vara den bästa whiskyn? Läser man whiskyböcker hur man poängsatt olika whiskies, har många andra whiskysorter än Lagavulin jag valt fått högre poäng. Varför valde jag just Lagavulin? Om jag provsmakat på min whisky för 40 år sedan hade jag troligen valt en annan maltwhisky. Varför?

Jo dels för att mina smakreceptorer har förändrats med åldern och dessutom är upplevelsen, när jag drack drycken betydelsefull.

Har ni förresten tänkt på att en dryckesupplevelse ofta är kopplad till den geografiska platsen? Jag tror säkert att ni har något minne från en plats, då ni drack en speciell dryck. För 40 år sedan hade jag aldrig varit i Skottland utan resor dit har jag gjort de senaste 25 åren.

Jag drack min favorit 1990 för första gången sedan jag besökt ett antal destillerier i Speyside. Ni känner ju alla till att whisky producerad i Speyside är i allmänhet mild och med några undantag inte rökig.

Jag satt vid den öppna eldstaden på ett litet hotell i närheten av sjön Loch Ness. Men när jag smakade på en 16 årig Lagavulin var det som om whiskyn fått en annan dimension. Den var rökig men inte alltför rökig.

Malten har från början cirka 35 ppm fenoler men efter 16 år ligger ppm nivån på 16-18 ppm. Lite jodaktig och med en lång eftersmak. När jag fortfarande provsmakar Lagavulin har jag smak och doftintrycken kvar från min allra första dram.

Hur kommer ni att uppfatta den? För att förstärka ert intryck av Lagavulin kan den här historien kanske påverka er. Har det möjligen lämnats in en flaska Lagavulin här? Jag glömde den i taxin i morse. Nej, men det har lämnats in en chaufför. SKÅL

Nr:400 Lagavulin 16, 43%, 581 kr

The MacAllan 18 år presenterad av Lars Wärn

Inleddes med doftande och smuttande innan historiken drogs.

Grundades av läraren och kornbonden Alexander Reid år 1824. Beläget i ett distrikt med många kornodlingar i vackra omgivningar strax söder om Inverness vid floden Spey.

Har alltid eftersträvat hög kvalitet genom att bara tappa 16% av råspriten på noga utvalda ekfat. Dessa tillverkas av amerikansk ek i Spanien. Sen lånas de ut till Jerez som lagrar sherry i dem.

Efter lagringen töms faten och skeppas till The MacAllan för fyllning och fortsatt lagring. Den färdiga whiskyn kylfiltreras inte och buteljeras utan tillsatser.

The MacAllan kan fås i ålder från 10 till 62 år. Dock såldes en speciell Lalique Cire Perdu på en välgörenhetsauktion i New York, 15/11-2010 för 460 000 USD.

Systembolagets hemsida visar 22 träffar vid sök på The MacAllan. 10-åringen kostar 399 SEK. Den värdefullaste 22 595 SEK, årgång 1950.

Famous Grouse innehåller hög andel av whisky från The MacAllan.

Whiskyn mottogs positivt av sällskapet. Särskilt damerna ansåg den så god att den väl kunde smuttas utan vatten, trots sina 43%.

Nr:468 MacAllan 18, 43%, 1231 kr

Hans Appelgren:
NIKKA FROM THE BARREL var mitt val.
Det är en blend gjord av 40% maltwhisky från destillerierna YOUCHI och MIYAGIKYO och 60% grainwhisky från MIYAGIKYO.

Den är ca 6 år med en alkoholhalt av 51,4%.
Den producerades första gången 1985.

Smakprofilen enligt importören:
Nötig med rika inslag av sherry, fatvanilj och exotiska frukter i doften.

Smaken är krämig nästan fet och oljig med inslag av russin och nougat.

Kvardröjande kryddighet med ton av ingefära och nejlika.

Jag kanske inte kände allt det här uppräknade, men förbaskad god är den!

Nr:551 Nikka from the Barrel, 51,4% 379 kr (50cl)


Per Falck


Nr:10081 Lagavulin Distillers Edition, 43%, 751 kr

Gefle Whisky-sällskap är medlem i SWF Svenska Whisky-förbundet.

Varje år brukar SWF köpa några tunnor med whisky som man låter buteljera i Skottland.

Styrelsen har köpt in några flaskor för speciella tillfällen. Nu har vi genom-fört ett årsmöte och därefter stationsprovning.

Då är det på sin plats att vi till kaffe får dofta och smaka på denna Glenfarclas

Men, innan kaffet, serverades Wallenbergare med potatismos, ärtor, gräddsås och rårörda lingon.

Som vanligt smakade maten mycket gott och det många som passade på att hämta flera gånger.


tillbaka
footer