6Destilleriet började producera 2005 och är ett av världens mest tekniskt avancerade destillerier. Byggnaden är fem våningar hög och 100 m lång. Således designmässigt ett annorlunda destilleri! I pannrummet finns två produktionslinjer, nämligen en med fyra traditionella kopparpannor och en med åtta pannor, vilka är en hybrid mellan kopparpannor och kolonnpannor. De senare används för att producera andra spritsorter än whisky.

Destilleriet besöktes 2012 av cirka 1 miljon besökare, vilket är mer än samtliga besökscentra i Skottland.

Färg: Bärnsten
Doft: Tropisk frukt (mango), vanilj
Smak: Fyllig, komplex, mango
Eftersmak: Citrus Procenthalt: 40

Destilleriet Yamazaki producerar bl.a. en 18 årig whisky. Destilleriet ligger i den lilla staden Shimamoto i närheten av Kyoto. Det var det första destilleriet som byggdes (1923) i Japan med syfte att tillverka whisky.

Lagringen sker huvudsakligen i bourbonfat (80%) och 15 % i sherryfat (oloroso) samt resten i ny japansk ek (Mizunara). Den 18 åriga whiskyn har en betydande andel blandningar från sherryfat.

Färg: Bärnsten
Doft: Sherry
Smak: Sherry, kryddig, komplex
Eftersmak: Lång, kryddig Procenthalt: 43 Bowmore ligger på ön Islay i Skottland och känd för sina rökiga whiskies. Den whisky som provades var Bowmore Laimrig med en fenolhalt på 25 ppm. Destilleriet är ett av de få destillerier som fortfarande mältar självt, men dock endast till 40 % av sitt behov.

Laimrig lanserades första gången 2009 men sedan även 2011 och 2012. Whiskyn har lagrats i bourbonfat 10 år med en slutlagring i oloroso sherryfat 5 år (500 L = butt). Laimrig är inte kylfiltrerad och saknar sockerkulör jämfört med andra utgåvor av Bowmore. Färg: Mörk bärnstensfärgad
Doft: Sherry, rökig
Smak: Sherry, rökig
Eftersmak: Lång, rökig Procenthalt: 53.7 (cask strength = fatstyrka)

Destilleriet Glen Gerioch ligger i den lilla staden Oldmeldrum väster om Aberdeen och är Skottlands östligaste destilleri. Eftersom destilleriet grundades redan 1797 är det ett av Skottlands äldsta destillerier och tillhör Morrison Bowmore Distillers (Suntory). En utgåva från 1998 single cask provades, som var lagrad 14 år på bourbonfat.

Färg: Ljust gul
Doft: Sötaktig
Smak: Vanilj, citrus, kryddig
Eftersmak: Lång, citrus Procenthalt: 53.7 (fatstyrka)

Destilleriet Woodford ligger i Louisville, Kentucky, USA. Vi provade Woodford Reserve MC Fourwood. Det speciella med den whiskeyn är att den först lagrats på kolade bourbonfat och sedan slutlagrats på sherry-, portvins- och lönnfat. Det är den första Kentucky whiskeyn som lagrats på ett sådant sätt. Det är också en straight bourbon, vilket innebär att whiskeyn kommer från ett destilleri t.o.m. från enda destillation och är inte blandad.

Bourbon måste innehålla minst 51 % majs och skall vara tillverkad i Kentucky. Destilleriet använder kopparpannor tillverkade i Skottland samt använder trippeldestillering, som för närvarande är USA:s enda trippeldestillering. Man producerar ”small batch” whiskeys, vilket praktiskt innebär cirka 45-50 fat per dag. Lagringen är cirka 6-7 år. Färg: Mörk bärnsten
Doft: Aromatisk, något sherry och portvinstoner
Smak: Komplex, kryddig
Eftersmak: Medellång, ekkryddig Procenthalt: 45.2

Provningen var halvblind, vilket innebär att deltagarna kände till vilka sorter, som skulle provas, men visste inte i vilket glas resp. whiskysort fanns. Innan facit lämnades ut frågade CI, vilken whisky som smakade bäst och majoriteten valde glas 5, som innehöll Bowmore Laimrig och var den billigaste whiskyn (649:-). Provningen avslutades med att alla samlades till en måltid, då ytterligare whiskydiskussioner följde.

Text: Ingemar Giös
Foto: Per Falck

5

8

9

INTERNATIONELL WHISKYPROVNING

Söndagen den 7 september 2013

Den här eftermiddagen var det Christian Ingerhed (CI) från Philisson & Söderberg, som var whiskyprovnings-ledare. CI informerade oss om whiskies från USA, Japan, Skottland och Taiwan. De whiskies som provades var:

En nykomling bland whiskysorterna är Kavalan single malt från Taiwan. Destilleriet heter Yuan Shan Distillery och ligger på ön Taiwans nordöstra del. Platsen för destilleriet var där Taiwans urbefolkning (kavalan) en gång bodde på en stor slätt.

Kavalan betyder just ”folket från slätten”. Klimatet är tropiskt och pendlar mellan +15-20 °C på vintern och över +40 °C på sommaren. Det innebär att avdunstningen är så hög som mellan 10-15 % per år.

Lagringstiden är endast 3 år, eftersom whiskyn mognar snabbt. Man använder såväl bourbon- som sherryfat men också refillfat.

1

2

3

3

3

4

0

4

tillbaka
footer