Whiskyprovning


med Kirsty McKerrow
Consultant Brand Ambassador för
Glenmorangie & Ardbeg
Söndag 5 maj 2013Det är väl ett trevligt sätt att tillbringa söndag eftermiddag, med att dofta och smaka på god skotsk whisky. Den blev mycket bättre av att bli presenterad av skotskan Kirsty McKerrow.

Hon har en genuin whiskybakgrund. Hennes föräldrar och förfader på båda sidor har drivit destillerier. Därför är hon uppväxt med "whisky". Vi fick en mycket trevlig och intressant presentation av de whisky´s som vi skulle dofta och smaka på. Dessutom överraskade hon oss med att vi fick prova olika sorters ost till whiskyn.

Det blev en doft och smak upplevelse som förhöjdes med de ostar som vi fick smaka på.

Jag är glad över att jag deltog på denna provning.


A:Glenmorangie 10Y - B:The Lasenta Sherry Cask - C:The Quinta Ruban Port Cask - D:Nectar dOr Sauternes Casc - E:Glenmorangie 18Y - F:Ardbeg Corryvreckan

Kirsty började med berätta om Glenmorangie Distillery.
De fick sin tillverkningslicens 1843. Men, man startade ett gårdsbryggeri 1738. Hon fortsatte att berätta om utveck-lingen genom åren och påpekade att man är extremt noga med kvalitén. Virket till tunnorna följer med redan från växtplatsen - tunn tillverkningen - vilken bourbon mm som lagras i dem och slutligen transporten av tunnorna till destilleriet.

417 Glenmorangie original, 10y, 40%.
Detta är deras "baswhisky" som är oerhört populär. Lagrad på amerikanska bourbonfat i 10 år. Man lagrar råspriten i både 1 fills cask och 2 fills cask. Därefter blandas dessa två och resultatet blir originalet Glenmorangie.

Vi fick första dofta och smaka på spriten från 1 fills cask, 62% och sedan 2 fills cask 59%. Avslutades med att vi doftade och smakade på slutresultatet "Glemorangie 10y original". Ett tips fick vi. En gnutta vatten gör att dofterna och smakerna från 2 fills lyfts fram. En provare på ett parfymeri kunde hitta hela 26 dofter.

För att sedan ta oss vidare till en högra nivå - fick vi en bit ost (getost). Det var Monte Enebro. Detta blev en höjdare tillsammans med whiskyn.

84915 The Lasenta Sherry Cask, 46%.
Detta är ovanstående original whisky som efter 10 år lagring lagras ytterligare 2 år i sherryfat.

84916 The Quinta Ruban Port Cask, 46%.
Består av den 10 åriga originalwhiskyn som sedan lagrats ytterligare 2 år på portvinsfat. Nu fick vi ost igen. En annan sort. Det var Cabrales - blue cheese. Otroligt hur osten och whiskyn passar bra ihop. En smak upplevelse.

84924 Nectar dór Sauternes Cask, 46%.
Den 10 åriga som slutlagrats 2 år i sauternes fat.

70707 Glenmorangie 18y, 43%.
Denna är lagrad 15 år på bourbonfat. Efter 15 år tar en viss andel och flyttar över till sherryfat i 3 år. Därefter återförs whiskyn till ursprungsfatet som nu har lagrats i 18 år. Nu kom den tredje sortens ost. Det var Gruyere. Men den bästa osten till denna whisky är en god british cheddar. I Sverige finns Isle of Mull Cheddar eller Snowdonia, som är en welsh cheddar. Nu har jag lärt mig att till whisky ska man äta ost.

10427 Ardbeg Corryvreckan 57,1%.
Kirsty gav en historisk tillbakablick. Omkring år 1798 startade destilleriet och först 1815 började man sälja kommersiellt. Under andra halvan av 1800-talet hade man den största produktionen på Islay. Destilleriet har varit stängt i flera perioder och man har även producerat korta perioder under vissa år.
Glenmorangie köpte Ardbeg 1997 och produktionen var till största del, att producera åt olika blended märken som tex Ballentine och Teacher´s Highland Cream.

Denna rökiga whisky har inga uppgifter om ålder. Men, Kristy uppgav att den är mellan 10 - 12 år.

Buffé
Som vanligt avslutades provningen med att vi åt en gemensam buffé. Örtstekt kalkonbröst gratinerat med parmesan & oliver. Skysås, Potatisgratäng, Pastasallad med champinjon & soltorkad tomat, Grönsallad. Vin eller öl.
Bilder och text:
Roberth Nironen

Mer information om Ardbeg
klicka här!

tillbaka
footer