Whiskyprovning Glenfiddich
Lördag 21 april 2012Innan vi kom in på Restaurang Kvarnen, där vi ska dofta och smaka på whisky, ser vi på gatan utanför vad temat kommer att vara.

David Francis, som besökt oss tidigare har kommit tillbaka och ska låta oss få dofta och smaka på Glenfiddich.
Förväntningarna var mycket höga, eftersom hans tidigare provning med oss fick ett högsta betyg.

David berättade att detta familjeföretag producerar whisky från lokala råvaruleverantörer. Vattnet i hela tillverknings- processen kommer från en och samma vattenkälla.

Han gick kortfattat igenom hela tillverkningsprocessen och la tyngdpunkt på hur man hanterar faten. Här visar han en del av fatet och berättade vilka fat de använder sig av.

Förutom Amerikanska bourbonfat så är det de spanska sherryfaten som används. Till vissa whisky´s har man använt sig av romfat. Tidigare från Havanna men man har övergått nu till fat från tre länder i Karibien.

Grunden för deras whisky är den 12-åriga. Det är deras flaggskepp. När man provar den första gången så upplever man en viss doft och smak. Tillför man lite vatten så lyfts både doften och smaken. Prova igen efter 5-10 minuter.

Efter 12-årigen fick vi dofta och smaka på 18-åringen. Vi märkte direkt att den har fått mer doft och smakProduktionen är mycket hög. Varje dag behöver de 88 ton korn. Fatstorleken varierar, men det finns ett max tak. Faten får inte vara över 700 liter. Därefter räknas de inte som fatlagrade.

12 - 18 - 30 åringarna lagras först på bourbonfat och därefter på Spanska sherryfat.

Glenfiddich Solera har självklart lagrats på spanska sherryfat.

David säger vidare att det är skillnad mellan man och kvinna. En man uppfatta mellan 30-35 dofter men en kvinna kan uppfatta 35-40 dofter.

Då kom vi in på Glenfiddich Gran Reserva.
Den slutlagrades på romfat några veckor.
Denna whisky förlorar sin doft och smak om man tillsätter vatten. Det behövdes inte, den doftade och smakade tillräckligt bra.

Lite prat om kylfiltrering. Varför gör man det. När det blir tal om lägre alkoholhalter (under 46%) kan det vara bra att kylfiltrera. Effekten är att dessa inte grumlas när man tillför vatten. Det är mest en utseende fråga. Smaken påverkas inte.  En del hävdar detta, men blindtester säger annat.

Ytterligare en 15 - åring fick vi prova. Glenfiddich, Destilleri Edition. En speciell utgåva i begränsat antal.

Avslutningen blev Glenfiddich 30 år.
Åldern på den ligger mellan 33-35 år. Bourbonfat lagrad och därefter extra lång tid på sherryfat.

Den behöver inget vatten, enligt min smak. Det var en smekning i gommen. Eftersmaken gudomlig.

Att det finns sådana drycker.

I jämna mellanrum återkom David till den 12-åriga. Lät oss dofta och smaka på den samt uppleva hur den levt vidare och utvecklats när fått vara orörd i glaset.

Efter provningen blev det som vanligt en gemensam buffe.
Denna gång var temat - mix grill. Återigen högsta betyg till köket.


Vid pennan och kameran
Roberth Nironen


tillbaka
footer