Cognac och andra ädla drycker

Lördag 10 november 2012Det var med en viss spänning som vi kom till denna provning. Cognac har kommit lite på sidan om, efter att whisky har blivit så populärt.

Den eviga frågan är ju om skillnaden i smakupplevelsen mellan Cognac och Armagnac.

Men innan en provning ska genomföras krävs förberedelser. I detta fall ska 276 glas fyllas upp med exakt 3 cl.
Glasen ska stå i en viss ordning. Den enda som vet i vilken ordning glasen står är han som doserar glasen.
Han bestämmer vad glaset ska innehålla.
 

 

 

 

 

 
 

 

Glasen placeras på provningsprotokollet. Där framgår vilka sorter som ska provas, men glasen står i en annan ordning.

Frågan är, vilket glas är innehållet godast och i vilken ordning ska de stå för att stå rätt enligt protokollet?

För att klargöra detta och mycket mer har GWS inbjudit
Hasse Nilsson, som är en välkänd och respekterad profil i whiskysverige. Är numera marknadschef på Box destilleri i Ådalen.Idag finns det ca 17 whiskyprojekt i Sverige. Det är 11 st som producerar och ytterligare 6 kommer snart. Vi har de flesta destillerierna efter Skottland.

Under de senaste åren har de Japanska destillerierna tagit flest utmärkelser. När man frågar Japanerna som orsaken till detta, lyfter de fram att det i första hand är klimatet som på verkar whiskyn´s mognad. Det är de stora temperaturväxlingarna som bidrar till detta enligt deras uppfattning.

Det är en anledning till varför Hasse tror att att whiskypro-dutionen kommer att lyckas. Just i Sverige har vi de tempe-raturväxlingarna som liknar Japan. Vi har hög kvalite på tunntillverkningen och vi har ett råmaterial (korn) som har högre kvalite än vad andra länder kan producera.

Dessutom har vi rent vatten, men det vet vi ju att det inte har lika stor betydelse. Men det låter fint i marknads-föringen.

Innan vi börjar med cognac, några ord om Box destilleri.
Box har fått en mycket stort positivt gensvar runt om i whiskyvärlden. Trots att man inte har någon "färdig produkt" så har destilliratet fått mycket positivt gensvar.

Det har jämförts med kända märken och i blindtester har de kommit på första plats. Trots att deras har lagrats endast 7 månader.

Vi får nu dofta och smaka på det som lagrats i 7 månader i Olrossofat (har tidigare innehållit Olrosso i 15 år).

Destilleriet ligger vid Ångermanälven och de startade produk tionen i dec 2010 och redan i april 2012 hade man funnit de första utmärkelsen. Man 1-2-3 platserna.

Nu över till dagens provning.

Cognac och andra ädla drycker. Här är de fem sorterna.10371 Hine Rare VSOP, 489 kr

Tillbaka i 1550 bodde familjen Hine i Beaminster, Dorset, på den engelska sydkusten. Familjens stora cognac resan var att börja på 1700-talet: Thomas Hine, Fadern, en linne köpman — och en cognac finsmakaren – beslutade att sända sin son Thomas (en av elva barn) till Frankrike att lära sig franska och konsten att göra cognac.Thomas, sedan fyllt sexton, lämnade sin familj hem och rubriken för Frankrike, inställningen fot i Nantes 1791, sedan reste han till Bordeaux, där han stannade ett tag, innan det fortsätter till Jarnac, en liten stad strax öster om Cognac.

Sedan 1763 varit Jarnac basen för den négociant lokaler där Thomas var att skapa sin fars favorit cognac. I de tidiga dagarna började Thomas sin anställning som en personlig assistent, en respekterad och värdig ställning.

Inte långt efter sin ankomst, Thomas Hine gjort bekantskap med Elisabeth, dotter till en berömd cognac négiociant och förälskade. 1796, Vid en ålder av 21, Thomas gifte sig med Elisabeth och de hade fyra barn.
Thomas Hine upparbetat ett rykte om att en allvarlig, hårt arbetstagare, men inte saknar ett bra sinne för humor. Hans ingående kunskaper om finans och näringsliv, kommersiella förnuft med sin franska och engelska kunskaper gav honom särskilda status.

Han utökade vad som skulle bli den traditionella verksamheten i det HINE bolaget. att beställda cognacs för engelska vinleverantörer.

När hans svärfar dog, hans svärmor valde Thomas – en av hennes egna söner – att ta hand om familjen cognac verksamhet.
1817, Thomas gav sitt namn till företaget: Thomas Hine & Co. Några år senare, 1822 avled han i lunginflammation vid en ålder av 47, trettio år efter han först kommit till Jarnac.

Hans äldste son, Thomas Georges, bara gammal nog att ta över ledningen av företaget var att efterträda honom därmed fortsätter den extraordinära historien om Hine familj och HINE cognac – idag med sin sjätte generationen.

Expertisen i familjens förfäder fortsätter i dag att leva på genom Thomas Hine direkt underordnade.
På 1960-talet, Bernard Thomas Hine till Centraleuropa långa, växande lista över HINE marknader, samtidigt som fortsätter att utveckla HINE'S prestige och anseende över hela världen.

Hasse börjar med att ge oss en tillbakablick på whisky´n historia i Sverige.

Redan 1815 finns drycken beskriven i en varuförteckning från Ostindiska kompaniet. 1913 ville Vin & Sprit i Sverige börja tillverka gin, cognac och whisky. Men det blev endast gin.
1955 köpte man några pannor från Skottland. Skickade dit folk för utbildning och sedan provade man i flera år. Först 1961 släppte man den första whiskyn; Skeppet. Namnet fick det efter Regalskeppet Wasa.

Tillverkades fram till 1970. Priset då var 23.50 kr. Idag är värdet runt 23.500 kr. Hittar du en flaska. Öppna inte, sälj den. Doften och smaken (år 1970) motsvarar inte priset.

Det var en stor och en liten panna. Den stora används idag på destilleriet i Århus och i den tillverkas Herrgårds snapsen.
Den mindre har stått på vin o sprit museét. Idag står den i ett magasin och man söker en lämpligt plats att ställa ut den igen.

Sverige har idag ett stort anseende i whiskyvärlden. Det finns inget annat land i  världen som har detta enorma intresse. Idag finns cirka 1000 whiskysällskap/klubbar och de flesta är samlade i Svenska Whiskyförbundet, SWF. Sverige är det enda land som har ett landsomfattade whiskyförbund.87472 Prunier VS, 479 kr

10371 Hine Rare VSOP, 489 kr

86747 Grand Gru XO, 937 kr

87808 Domaine de Petit Carrique, Armagnace, 850 kr

86771 Zacapa XO, 1.199 kr


87472 Prunier VS, 479 kr

Familjen Prunier
Den första i familjen Prunier att börja sälja Cognac och Brandy var Jean Pruner (1655-1732), en "friman" i La Rochelle (den viktigaste hamnen på den tiden) och känd som Cognacsexpert. Han började skicka sina varor och Cognacs runt om i världen omkring år 1700.

Familjen stannade i La Rochelle och Jeans son Gabriel Prunier (1711-1790) följde i faderns fotspår. Även Gabriels son jens Prunieer (17??-1804) fortsatte med familjens företag. Efter att köpt vingårdar i Cognac-distriket runt St-Jean-d´Angély flyttade nästa son, Francois Prunier (1768-1843), till staden Cognac i början av 1800-talet. Där byggde han de lokaler där företaget än idag håller till.

Flytten till staden Cognac avslutades av en annan Jean Prunier (1816-1872). Han hade tre söner. Den äldste, Alphone Prunier (1850-1918) blev familjens överhuvud och tog hand om skötseln av familjeföretaget i Cognac.

Mellansonen, Marcel Pruner (1860-1916) levde i central Europa där han jobbade åt Maison Prunier, där han tillbringa-de det mesta av sin tid i städerna Wien och Moskva. Den tredje sonen Gaston Prunier slog sig ned i Australien, där han i Melbourne startade en gren av familjeföretaget.

Tiden är viktig i Cognac. Ekfaten som innehåller den blivande cognacen ligger under många år i den laddade atmosfären som råder i de mörka lagerhusen. Under denna tid utvecklas innehållet, med hjälp av träet och luften, till att bli gyllen-färgad och den får den omisskännliga smaken och doften.

Tyvärr så försvinner en hel del av innehållet genom avdunst-ning, sk "Angels Share". Under ett år avdunstar mer Cognac ut i luften, än vad konsumtionen i hela Frankrike är.

www.prunier.se

Varje familjemedlem har bidragit till HINE berättelsen:
Thomas Édouard Hine (1837-1914): han skapade Triomphe 1888 att fira återupplivandet av vinodlingar i regionen Cognac efter den förödelse som åstadkommit av phylloxera krisen.

Isaac Georges Hine (1843-1902): han registrerade HINE stag emblem som deras varumärke 1867

Georges Thomas Hine (1881-1940): Han utvecklade marknader för HINE i Ryssland, Tyskland, Österrike, Ungern, Nederländerna och Belgien i början av 1900-talet. 1920 Skapade han Antique, den mest välkända av HINE'S cognacs.

François Thomas Hine (1908-1983): han skapade familjen reserv 1936 att uppfylla en särskild begäran av en berömd klient i New York. Han öppnade upp den amerikanska marknaden i slutet av förbud 1933 och introducerade HINE cognac till Kina 1951

Robert Hine (1912-1994): Robert Hine investeringsändamål sjöfart i flaskor och första reklam kampanj för HINE (1946).

Bernard Thomas Hine (1939): Bernard Thomas Hine är den aktuella Hine familjemedlemmen. Hans berömda cognac skapelser är sällsynta, Mariage och talang. Med värden som HINE, han har drivit sin passion för enda vintage cognacs – som är officiellt erkända — således upprätthålla och främja den stora familjens traditionen.

www.hinecognac.com


86747 Grand Gru XO, 937 kr

De 28 hektar vingårdar är belägna i Grande Champagne region, den första Cru av Cognac, berömd för sin djupa efter smak, dess aromatiska makt och dess förmåga till långa åldrande.

Voyer Cognac är ett familj kör cognac domän som är passionerade när det gäller varje detalj i göra cognac - deras cognacs kan hittas i de bästa restaurangerna i Frankrike (Ducasse, Lucas Carton, Laurent).

Vingårdarna är Verrières och Ambleville; Huset har varit i branschen sedan 1870-talet. Produktsortimentet är klassisk, med unga och gamla övergångar för dem som gillar att följa folkmassan.

Cognac Francois Voyer erbjuder också ett utbud av exceptionellt gamla vintage flaskor. Voyer's exceptionella kunskap och uppmärksamhet på detaljer gör att inte bara göra fina cognac, men att hantverk cognac.
Familjen Darroze - Francis och hans vuxna barn Marc och Hélène - är i stort ansvariga för att introducera Armagnac, istället för Cognac, till världen utanför Gascogne.

Familjen Darroze drev en välkänd krog i sydvästra Frankrike, för vilkens räkning Francis såg ut de bästa faten av Armagnac som var undangömda på de lokala gårdarna.

Darroze säljer i dagsläget ungefär 60 olika årgångar från 30 olika väl valda gårdar. Spriten lagras sedan i Darroze källare i Roquefort som stod färdig 1985, fram till dess att optimal mognad uppnås.

Armagnac måste enlig lag vara minst 10 år, innan den säljs, men de flesta producenter är överrens om att först vid 15 års ålder börjar man hitta de önskvärda aromer man letar efter.

Druvorna som används till destillationen är oftast Ugni Blanc och Colombard, även andra druvor får användas. Druvjuicen destilleras i enkel panna, samma sätt har används i området i över 150 år och när spriten kommer ut så har den en naturlig alkohol av 52-54% vol.

"Diluted", låter som något hemskt, men det är alltså helt tillåtet i Armagnac att späda ner sina produkter till 40%. Detta är dock något som Darroze med bestämdhet tar avstånd ifrån, enligt dem spär man även ut alla aromer och smaker när Armagnacen blandes med vatten, vilket innebär att all Darroze är av "cask strenght".

87808 Domaine de Petit Carrique, Armagnace, 850 kr

www.darroze-armagnacs.com 

8677 Zacapa XO, 1.199 kr

Ron Zacapa XO – även känd som Ron Zacapa Centenario XO Solera Gran Reserva Especial – är enligt oss ett rent mästerverk! Vi gillar (eller älskar) ju sedan tidigare den 23-åriga Zacapan – och Zacapa XO gör oss inte besvikna!

Vi kan dock inte bestämma oss om den är bättre. Zacapa XO är fint balanserat söt, otroligt len och rund i smaken – men med just den viktiga skillnaden att den har ett djup i smak.

Den har i både arom och smak, härliga inslag av vanilj, kryddor och torkad frukt! Det är inget att diskutera, Zacapa XO är en solklar 10:a – och den är tillsammans med Zacapa 23 helt klart en av våra favoritrom!

I östra Guatemala, 229 m över havet ligger staden Zacapa.
1876 var det en ändstation av järnvägen.

www.zacaparum.com

Provningen avslutades med att deltagarna fick rösta om vilken dryck som var godast. 95% av deltagarna röstade för
Zapapa XO.

Kvällen meny var;
Gratinerad
kycklingfilé med örtsås
Rostade rotfrukter
Timjanpotatis
Bulgursallad
Grönsallad

Kaffe och chokladkaka

Kvällen köksteam fick beröm för den goda maten, igen!

Tack!

Vid pennan, foto och datorn

Roberth Nironen

tillbaka
footer