Snapsprovning och julbord
Lördag 3 december 2011.
Det är numera tradition att Gefle Whiskysällskap har en snapsprovning första veckan i december.

Visst ser den inbjudande ut när vi smuttar på glöggen och ser ut över borden, där fem snapsar finns på plats.

Vår ordförande, Roberth Nironen hälsade alla välkomna och påminde om de kommande aktiviteterna och uppmanade alla att besöka vår hemsida för att få snabb information om kommande aktiviteter.

Efter att alla snapsar presenterats ska vi alla svara på frågan; vilken snaps var godast till
 - sillen
 - det kallskurna och varma
 - efterrätten

Nu till dryckerna.

Roberth började;
Doften är rund och stor med inslag av knäck, mandel och torkad frukt. Den är fruktig, söt och fyllig med en angenäm lång och mjuk eftersmak.

Årets Jul cognac. Grönstedts Cognac Noël 2011 XO. Nr:10120 kostar 399 kr för 50 cl

Namnet Grönstedts kommer från vinhandlaren Johan Daniel Grönstedt, som var verksam i Stockholm och som 1846 köpte in och blandade sin första Cognac under eget namn.
Efter Grönstedts död 1876 lämnade han över verksamheten till Georg August Wilhelm Schuldies.
Till kaffet serverades denna utmärkta cognac.

 

Som ett led i förstatligandet av den svenska alkoholnäringen tog Vin & Spritcentralen 1917 över ägandet av verksamheten.

Vin & Sprit ägde en vingård i Frankrike, i distriktet Cognac. Där producerade man sin Cognac. Den transporterades till Sverige där den slutlagrades och blandades och buteljerades.Slutproduktionen av Grönstedts har flyttat flera gånger. Länge låg den på Reimersholme, sedan Södertälje, Årsta och Sundsvall.

Efter att Vin & Sprit sålde detta 2008 till franska Pernod Ricard, flyttades blandningen och buteljeringen av Grönstedts från Sundsvall till Frankrike.

Sedan har franska Pernod Ricard sålt varumärket Grönstedts vidare till finska Altia.

Ett antal olika Cognacer saluförs under Grönstedts-namnet.
Grönstedts ***
Grönstedt VS
Grönstedts Monopol (en VSOP)

Grönstedt tillverkar ibland även mer exklusiva Cognacer i små serier. De lanserar för sjätte året i rad en cognac speciellt framtagen för julen som vi nu ska dofta och smaka på.

Den på respektive cognacshus som ansvarar för blandningen och skapandet av de olika cognacssorterna kallas blender.

Det som gör årets blandning unik är att det första gången på decennier som en Grönstedts cognac inte är komponerad av Folke Andersson. Folke har nu gått i pension och har lämnat över taktpinnen till den nye Master Blender Stefan Mårtensson.

Stefan började på Vin & Sprit 1986 och har arbetat bland annat med kvalitet och processutveckling. Sedan många år tillbaka har han arbetat sida vid sida med Folke för att kunna ta över ansvaret.

Den består, precis som tidigare. Grönstedts julcognac av Grönstedts XO . Årets Noël 2011 är till cirka 70 procent gjord av standard-XO och resterande av National 2010 samt ytterligare ett halvdussin eaux-de-vie. De olika delarna är mellan 23-42 år gamla och Stefan uppskattar snittåldern till 30 år.

Aromerna i Noël 2011 XO beskriver han som torkad frukt, knäck, mandel, choklad och kanske lite pomerans.

Ingemar Giös berättade;

Årets julsnaps heter Skansen och det är ett samarbete mellan Vin & Sprit samt Skansen i Stockholm, eftersom den anläggningen firar 120 års jubileum i år. Genom att man tog fram Julsnapsen Skansen 2011, ville man sprida kunskap om kulturarvet och där ingår också mat och dryck.

Skansensnapsen är en aquavite dvs. ”livets vatten”. Namnet aquavite är namnskyddat enligt EU lag. Det innebär ett brännvin som är kryddat med minst en av kryddorna kummin eller dill.

Förutom kummin ingår också fänkål och koriander. Syftet, när man började prova sig fram till den här drycken sommaren 2011, var att den skulle passa till julbordet med dess olika rätter.

Därför satte man sedan också till lite ingefära. Eftersom det kan vara svårt ibland att komma ihåg dofter från olika kryddor, fick två deltagare dofta på en kryddburk som ett test.

Efter kryddorna avrundades snapsen genom att ett starkvin från Tarragona sattes till. Den staden ligger strax sv. om Barcelona i Spanien.

Vintillsatsen har påverkat snapsens färg, som fått en svag rödaktig nyans, varför det inte var så svårt att skilja den från övriga snapsar. Dessutom kändes en tydlig kummindoft.

Göran Jäderholm berättade om;

BLIDÖSUND JUBILEUMSSNAPS

Norrtelje Brenneri AB grundades år 2001 av makarna Richard Jansson och Kristina Anerfält-Jansson. I fem generationer har famljen brukat gården och efter en omfattande renovering och ombyggnation av gårdens lada stod bränneriet klart år 2002. Bränneriet är beläget på en gård i hjärtat av Roslagen, en mil norr om Norrtälje. De tar gärna emot besök.

Ekologiska råvaror ger prisvinnande drycker
De tillverkar högklassiga destillat av frukter och bär, såsom äpplen, päron, rönnbär och havtorn. Många av råvarorna är ekologiska och så långt som möjligt lokalt producerade. I deras sortiment finner du exempelvis Sveriges finaste punsch, Roslags Punsch och havtornssnapsen Grisslehamns Brennvin, guldvinnare i världens största tävling för fruktdestillat, Destilleret i Österrike.

De har även tappat upp en whisky på fat 2009 som börjar säljas ”När den är klar”.

Ett hantverk
De hämtar råvaran från egna odlingar och från väl utvalda bär- och fruktproducenter i Sverige och Finland. Mäsken består endast av fruktråvara, jästkultur och jäsnärsalter. De har valt att inte tillsätta något socker vid mäskningen varför råvarornas egna aromer och smaker bevaras genom hela processen.

Kopparpannorna – där magin skapas
De ångvärmda kopparpannorna får efter ett par veckor av mäsksättningen göra tjänst. Kopparpannorna kommer från Carl GmbH i Tyskland, känd som en av världens främsta tillverkare av kopparpannor för fruktdestillat. De två pannorna rymmer 150 liter och 450 liter. Mäsken går igenom en första destillering och därefter en andra, mycket försiktig, findestillering, vilket gör att de får med frukternas och kryddornas alla aromer. JUBILEUMSSNAPSEN
JubileumsSnapsen kom till i samband med och i samarbete med Ångfartyget Blidösunds 100-årsjubileum detta år. Den första flaskan som buteljerades och levererades var till just detta fartyg men i en 3-liters butelj istället för den vanliga halvlitersflaskan.

Kryddningen är med ett tiotal kryddor;
Fänkål
Pomerans fr apelsin
Kanel
Pepparmynta
Citronmeliss
Nejlika
Ingefära
Malört
Kardemumma
Rölleka
Lime
Havtorn

Många av örterna växer i deras kryddträdgård och samtliga är ekologiska.

Göran Jäderholm berättade om;

VIT HUND från Mackmyra är den råa, olagrade början till det som efter fatlagring blir Mackmyra Whisky.

Mackmyras Vit Hund är tillverkad av råsprit, helt utan tillsatser, destillerad från orökt kornmalt.

Varför Vit Hund? De amerikanska bourbonpionjärerna kallade sitt destillat White Dog innan det hälldes på fat - det blir ju vit hund på ren svenska.

Tillverkningen sker på hantverksmässigt vis.

Buteljen pryds av en vit hund med en kort instruktion om hur man lämpligast använder den här maltvodkan, Vit hund följer dig trofast vart du går. Som frusen nubbe vid middagen, som digestif efteråt eller som klirrande drink . Vit hund sitter alltid fint! Den sista texten gillade inte Storebror Systembolaget som genast slog bakut med motiveringen att en sådan text uppmanar folk till att dricka, och sånt gillas inte. Därför är numera tusentals flaskor försedda med en liten vit lapp med  ”Censurerad” som täcker den för allmänheten hotfulla formuleringen.

Vit Hund sitter inte bara fint, den har även ett imponerande bett vilket man ibland kan sakna i de karaktärslösa och renade vodkor som idag säljs på marknaden. Vit Hund är en vodka för de som uppskattar karaktär och drag, inget för de som vill ha sin vodka så neutral och smaklös som möjligt.

VIT HUND följer dig trofast vart du går.

MACKMYRA VIT HUND är en frisk svensk maltvodka med fruktig spannmålskaraktär.

Doften är ren och lätt oljig med en ungt fruktig, spannmålskryddig ton. Fruktiga och bäriga aromer av plommon, gröna äpplen, godispäron och svartvinbär samt en hel del kryddiga aromer av spannmål och malt, rostat bröd, vanilj och kokosolja.

Smaken är fruktig, kryddig, lätt oljig och mjuk av toner av malt, anis, mint och plommon.

Eftersmaken är kryddig,fruktig och lätt salt.

Förlagan till den Vita Hunden heter Tage och är svart.

OP Andersson Limited Edition 2011 presenteras av Hans Nilvander

För två år sedan lanserades den första begränsade upplagen av OP Andersson, världens första åldersbetecknade snaps. Årets upplaga, OP Andersson Sherry Cask, är lagrad i elva år på sherryfat, vilket ger en komplex och fyllig snaps med lång eftersmak.

Kryddmästare Jonas Odland har lagt ner stor omsorg i att välja ut de enskilda ekfat som skulle ingå i årets blandning. I år gjordes urvalet bland de fat som från början innehållit Oloroso-sherry.

OP Andersson Limited Edition 2011 har OP Anderssons klassiska kryddning bestående av kummin, fänkål, anis och sherryns knäckighet och lite salta karaktär samt de rostade vaniljtonerna från ekfatet.

Under lagringstiden rundas snapsens kryddning av och blir mjukare samtidigt som karaktären från faten träder fram och bidrar till den fylliga smaken med inslag av hasselnötter och torkad frukt. Det är framförallt i den långa eftersmaken som snapsens fulla komplexitet framträder.

OP Andersson Sherry Cask passar utmärkt till rökt mat som till exempel rökt lax, kött eller korv. Även en bit lagrad ost harmoniserar med akvavitkryddorna och den fylliga fatkaraktären.

Samtidigt är OP Andersson Sherry Cask en snaps som gärna kan avnjutas för sig själv. Snapsen bör serveras rumtempererad för att den komplexa smaken ska komma till sin fulla rätt.

OP Andersson Limited Edition 2011 produceras i en begränsad upplaga och finns i Systembolagets beställningssortiment, nr 86342.Roberth avslutade med att berätta om;

Purity Vodka har sitt ursprung på 1200-talsslottet Ellinge, utanför Eslöv.

Här destilleras den här ekologiska vodkan i en specialtillverkad destillationspanna i mässig och guld. Resultatet blir en vodka som är så unik och ren att den inte behöver filtreras.

Sedan 2009 finns den till försäljning i Sverige och ett antal utvalda marknader som USA och Kina.

Master Blender är Thomas Kuuttanen.

Denna vodka har vunnit mängder av priser.
Senaste är tre guld i Cannes
Skånska Purity Vodka tog hem tre guldmedaljer i kategorierna
 - Bästa Skandinaviska Vodka
 - Bästa ekologiska vodkan
 - Bästa design och förpackning.

Deltog gjorde 120 sorter. Allt provades som blindtest.

Ian Wisniewski, dryckesjournalist, ansedd som en av världens främsta vodkaspecialister, säger om Purity Vodka;
Rika, friska aromer skapar en lyxig smak som kombinerar krämig anis och ljuvlig vanilj, samtidigt som torrheten ger en rund och långvarig avrundning.

Purity Vodka nr 86519, 480 kr för 70 cl.

Snapsarna provades med ett mycket fint julbord som
Restaurang Kvarnen skapat. Oj, vad gott allt var.

God Jul och ett gott nytt år önskar vi alla
GWS Styrelse
Roberth Nironen
Hans Nilvander
Göran Jäderholm
Lars Eriksson
Ingemar Giös

tillbaka
footer