Whisky från den "nya världen"
Lördag 20 mars 2010.

 

Whiskysällskapets ordförande Roberth Nironen hälsade alla välkomna till denna provning där vi ska få dofta och smaka på whisky som kommer från andra länder. Vi ska få prova på whisky från Sverige, Filippinerna, Indien och Frankrike.

Filippinerna
Destilleriet Limtuaco startades av en kinesisk invandrare. Han kom från Amoy i Kina. Han hette Lim Tua Co. Kom med ett segelfartyg till Filippinerna 1850. Han var 36 år gammal. Med sig hade han familjens hemliga recept på en undergörande dryck.

Inom två år efter ankomsten hade han börjat tillverka denna undergörande dryck. Han startade upp ett destilleri i den kinesiska kvarteren i Binondo och började producera "Vino de Chino". En bittersöt dryck. Den blev känd för att bygga upp samma känsla som dagens "energidryck" upplevs. Drycken blev mycket populär för båda kvinnor och män.

Idag är det den femte generationen som driver destilleriet, Olivia Limpe-Aw.

Sortimentet är mycket brett med ett 30-tal produkter, som Vodka, Gin, Likörer, Brandy och Whisky. Man licenstillverkar flera stora varumärken.
Ekfaten importeras från USA.

Idag producerar man två olika whisky´s.
White Castle Calibre 69, 34,5%
Enligt de västliga reglerna ska denna ej få kallas för whisky eftersom alkoholhalten är under 40%.

White Castle, 5 år, 40%.
Filippinernas mest aktade whisky. Blended och lagrad på ekfat till en perfekt dryck.
En garanti - no hangover.

Frankrike
När Frankrike nämns, så är det inte whisky vi tänker på. Frankrike har blivit en av de största marknaderna för whisky. Cognac, armagnac och pastis är inte lika efterfrågade och de har förlorat marknadsandelar i åratal.

Flera destillerier har börjat att framställa egna whiskysorter. Det är främst destillerier som ligger i Bretagne, där klimatet påminner om Irland och Skottland. Idag finns 4 destillerier. De har startat upp 1994, 1997, 1999 och 2002.

Armorik Single Malt de Bretagne, 4 år, 40%.
Amorik är en whisky som tillverkas av Warenghem Distillery, som ligger strax utanför Brest. De startade 1900 och då med fruktdestillat. Bland annat med Marc som är Frankrikes motsvarighet till italienarnas grappa.

1994 började man att tillverka Whisky och den är precis som de flesta i Skottland, dubbeldiestillerad. De har även blended whisky.

Doften hos denna single malt som framställts på traditionellt sätt, präglas främst av honung och stekta äpplen som kompletteras av lätta inslag av trä.

Dess arom märks inte lika tydligt i smaken, men i gengäld känner man karamelliserat socker och en lätt touch av apelsin och choklad.

Armorik är något oljig och angemänt kryddig, och kryddigheten visar sig också tydligt i den långa eftersmaken.

Så lång - som de själva säger om whiskyn. Vad säger andra. Följande omdöme kommer säkert inte från en fransk man utan kanske en skotte.

Doft:
Ingen, skarp, aceton, apelsin, sprit, frukt, diffus, finkel, svag, tunn, våt hund.

Smak:
Sprit, svårdefinierad, ganska skarp. svag, stickig, äpple, spritig, ganska anonym, apelsin, oljig, vanilj, söt, torr, lite cognacslik, smaklös, mandel, hembränt.

Eftersmak:
Bränner, efter vatten obefintlig, kort, inget bestående, ligger kvar ett tag, spritig, stickig, mycket lite nötaktig, torr, finkel.

Övrigt;
Typ cognac, ung, tanig, typisk fransk, dålig, bättre med vatten, det finns något kemiskt i eftersmaken som är svår att tolka.

Indien
Enligt den indiska mytologin var det när gudarna och demonerna - Rakshasas - kärnade haven med hjälp av det heliga berget Meru som en gyllene urna reste sig ut kaoset, innehållande en dryck som gav dom evigt liv. En dryck som fick namnet Amrut.

Grundarna av Amrut destilleriet tog passande detta namn. Amrut Single Malt Whisky är en produkt som utvecklats för att möta de allmänna krav som ställs på en Single Malt Whisky runt om i världen. Producerad av korn som fått växa vid foten av Himalaya, med det rena bergsvattnet som grund och med hjälp av traditionella jordbruksmetoder.

Det är genom försiktig destillerat i små omgångar för att bevara den naturliga aromen och sedan att de lagrats på ekfat i den unika tropiska indiska klimatet på 1000 meters höjd över havet i staden Bangalore, "The Garden City of India". För att bevara den unika karaktören är Amrut inte kylfiltrerad.

Man tillverkar denna Single Malt Whisky som en hyllning till de indiska bönderna som har brukat jorden där kornet vuxit med kärlek och försiktighet.

Indien är en av världens största whiskyproducenter. Visst kan det låta konstigt att whisky kommer från Indien. Men i Indien finns ca 15 destillerier. De har destillerierat whisky sedan kolonialtiden.

Produktionen ligger strax under 1 miljard flaskor per år. Indierna gör till 90% sin whisky på melass, en biprodukt från produktionen av socker. Den tillverkade drycken borde kallas för Rom, men det bestrider indierna.

Amrut är den enda godkända whiskyn från Indien enligt EU´s definition.

Amrut är det mest kända whiskymärket i Indien och har sitt destilleri beläget i staden, Bangalore.

Lagringshusen ligger 1000 m över havet i ett tropiskt varmt klimat. På grund av det varma klimatet mognade whiskyn väldigt fort och det kommer därför vara svårt att finna Indisk whisky med märkbart hög ålder.

Värt att notera är att "Angels share" ligger på ca 13% medan den normalt i nordligare länder ligger runt 3%. Angel share är den del som dunstar ur whiskytunnorna på år. På grund av den höga avdunstningen kommer inte tunnorna kunna lagras i allt för många år. De kommer till slut att var tomma.   

Tidigare färgade Amrut sin whisky för att få till den rätta färgen, men det har man slutat med. Whiskyn har nu den naturliga smaken och färgen. Att färga whisky var inget unikt för Indien uta det förekommer även bland mer kända märken från Skottland.

Amrut och några av de andra indiska destillerierna har under flera år tagit hjälp av skotska experter för att bygga upp en förfinad tillverkning. Under de senasta åren har Amrut även låtit transportera fat till Skottland för lagring.

Amrut Single Malt smakar fruktigt och med smak av ek. Amrut Peated Single Malt är väldigt stark. Den ligger på hela 62,8%, så det kan krävas en del vatten i glaset.

Det första som slår en är att doften påminner om stall eller möjligen jordkällare. Lite svårt för att fastställa smakerna men tycker frukt och krydda framhävs.

Amrut Indian Single Malt Whisky
Lagrad på ekfat
46%
En pristagarna vid Stockholm Beer & Whisky Festival 2006.
Doft;
Mogen fruktig med en aning av trä och vanilj.
Måttligt kryddig, rostade nötter, ek tar över vaniljdoften.
Smak:
Söt, Komplext med malt och balanserad ek, Framträdande på gommen., Begynnande stickande men vänder mot en rik och njutbar malt smuttande.
Eftersmak:
Lång och väl balanserad smak från ek, vanilj och fruktig. Ett ögonbick att sluta ögon och njuta.

Amrut - Peated Indian Single Malt Whisky
Aged in oak barrels
Cach strength
Limited edition - februari 2009
Flaska 1 och 61 av 3000 st.
62,8%

Belönad Award Winner at IWSC 2008 London

Doft:
Komplex med malt, frukt, ek och rök.
Angemänt blandning på ett unikt sätt.

Smak:
Söt med en blandning av torv och ek.

Eftersmak:
Elegant eftersmak med en perfekt fyrklöver av malt, frukt, ekfat samt torv och en aning av torrhet.

Sverige
Flaxstreet Reserva Elegant 6Y
Swedish Single Cask Malt Whisky
Destilleri: Mackmyra

Lagrad på Bourbon fat, 30 liter
Bodås gruvan
47,6%
Fatet fylldes 21 maj 2003
Buteljerad 14 sep 2009

Detta är whisky som kommer från ett privat fat, där ägarna var vänlig att låta oss få dofta och smaka, Tack.

Provningen
Deltagarna fick de fem sorterna framför sig. De fick inte veta vad som fanns i glasen. Med hjälp av den muntliga informationen skulle de hitta dessa fem sorter.

Resultatet blev att 5 medlemmar (av 36) kunde hitta alla fem.


Whiskyprovningen avslutades med en gemensam måltid.

Vid penna
Roberth Nironen

tillbaka
footer