Burns supper

Gefle Whiskysällskaps 5 år Jubileum

Lördag 23 januari 2010 - Restaurang Kvarnen Gävle

Nu är det tredje gången som Gefle Whiskysällskap arrangerar Burns Supper. Denna gång deltog 58 personer, medlemmar som gäster.

Vårt sällskap har nu funnits i 5 år, varför vi tog tillfället att även uppmärksamma detta.

Efter att vi fått välkomstdrinken kunde vi skåla och lyssna på när Mats Sjöström kom in i lokalen spelandes på säckpipan. Det är pampigt att få lyssna till dessa toner.

Ordförande Roberth Nironen hälsade alla välkomna och vi skålade The piper´s toast.

Ingemar Giös läste en traditionell bordbön på skotska, The Selkirk Grace.
Nu blev det förrätt; Cock-a-leekie soup. Den genomgående bordsdrycken var whisky, Arran.

Efter den goda soppan fick vi lyssna på vacker sång och musik framfört av SML som bestod av Lena Mattsson
Mari Oscarsson
Anna Swing Sjöblom.
De framförde My luve is like a red, red rose, Winter is past och Auld Land Syne.

Nu hördes säckpipan igen. Först kom Mats spelandes och bakom kommer Ingemar Giös bärande på en Haggis på ett fat. Efter att den visats upp, ställs den på ett bord. Ingemar överräcker den Skotska dolken, som han burit innanför strumpan. Ordförande Roberth Nironen skär därefter upp Haggisen och måltiden kunde fortsätta.

Address to the Haggis lästes av Ingemar Giös.
Han läste en text av Hans Alfredsson.

Efter en skål för Haggisen tog Ordförande till orden och påminde om sällskapets 5 års jubileum.

I Ulf Ivar Nilssons bok om ”Njutningarnas Gävle” säger han att Gävle´s historia är fylld av härliga smaker och ljuvliga dofter.
Kaffe och cigaretter, whisky och karameller, punsch och kryddor, glass och parfymer . .
Det handlar inte om baslivsmedel precis och ingen av godsakerna platsar kostcirkeln. De har bara skapats till glädje och njutning – av driftiga människor i denna fantastiska stad.
Vår styrelseledamot Ingemar Giös som är född i Gävle flyttade från stan 1960 och är sedan 1965 bosatt i Södertälje.

Eftersom han alltid tillbringat sin semester med sin familj i Furuvik, var det sommaren 2004, som han fick idén att starta ett whiskysällskap i Gävle.

Han hade tidigare startat ett whiskysällskap i Södertälje 2002 och han fann att när han träffade olika personer i Gävle, så var det ett stort intresse för whisky.
Väsentligt var därför att så snart som möjligt att finna en lokal med utskänkningstillstånd, konferensrum samt möjlighet att äta en måltid efter en whiskyprovning. Efter ett antal förfrågningar blev det till slut Lisa Nilsson på Scandic Grand Central, som var beredd att ställa upp.
Efter information om att starta ett whiskysällskap på ett möte hos Rotary och Odd Fellow samlades första gången ett 20-tal whiskyentusiaster i september 2004 på Scandic Grand Central.
Efter en enkät bestämdes det att lördag eftermiddag var en lämplig tidpunkt för whiskyprovningar och den första whiskyprovningen hölls sedan 13 oktober med Ingemar som provningsledare. Därefter har sällskapet genomfört 6 – 8 provningar per år.

Vi har nu varit verksamma i 5 år. Under dessa år har vi genomfört
31 provningar
3 skottlandsresor har arrangerats
3 Burns Supper
Minst 850 personer har deltagit
Varav 600 medlemmar och 250 gäster.
Medlemsantalet just nu är 84 varav 13 kvinnor.
Hur går vi vidare.
En faktor är medlemsantalet. Vi vet (rent statistiskt) att det är omkring 1/3 av medlemmarna som kommer på en provning. Hittills har vi lyckats locka hit föreläsare från både Skottland och Irland.
De har ett krav i fortsättningen. Minst 40-50 deltagare vid provningen. Ska kunna lova att 40 kommer till provningen så måste vi bli minst 120 medlemmar.
Alkohollagstiftningen i Sverige begränsar våra möjligheter att marknadsföra whiskysällskapets verksamhet. Därför är vår viktigaste marknadsföringskanal, våra egna medlemmar. Det är den bästa vägen till att värva nya medlemmar.
Framtidens program ligger till en del i medlemsutvecklingen.
Den andra faktorn är sällskapets styrelse. Viktigt är att styrelsen kan hitta program som är intressanta. Här finns kopplingen med medlemsantalet.
Som medlem kan du påverka den framtida utvecklingen. Du själv kan vara intresserad av att göra en insats utöver att vara medlem. Idéer till program ska du naturligtvis föra fram till styrelsen. Om en månad har vi vårt årsmöte.
Viktigt att du deltar och deltar i de beslut som fattas.
Nu är det upp till dig och mig att föra Gefle Whiskysällskap vidare och vi kan snart fira 10 år.

Ett speciellt tack till Ingemar Giös som initiativtagare och Sten Adebäck som sällskapets första ordförande.

Roberth överlämnade sällskapets standar till Ingemar som tack för initiativet.

En skål för Gefle Whiskysällskap!

Min älskling du är som en ros sjöngs och därefter serverades Typsy Laird and Port. En dessertkaka och till det en glas portvin.

Under punkten The Immortal Memory berättade Ingemar om Robert Burns och varför vi firar Burns Supper och avslutade med en skål.

Talet till kvinnan (to the Lassies) hölls av Robert Mattsson som på ett mycket inspirerande sätt beskrev relationen mellan en man och en kvinna.

Amazing Grace sjöngs och Margareta Eriksson höll talet till mannen (The Lassies Reply). Hon kunde på träffande sätt visa på mannen svaghet och till sist fick vi ta del av mannens storhet.

Auld Land Syne sjöngs och ordförande tackade för en mycket trevlig kväll och hoppades att vi åter kan samlas till nästa års Burns Supper.

Vid pennan
Roberth Nironentillbaka
footer