Starkvinsprovning
I Gefle Whiskysällskaps (GWS) stadgar står
bl.a. ”att öka kännedom och kunskap framför allt om whisky men även
andra ädla drycker”.
Eftersom en provning borde hållas i november och det följande månad är jul föreslog
GWS styrelse att en provning med olika starkviner skulle vara lämpligt.
Förhoppningsvis skulle också antalet kvinnliga deltagare vara ganska
många. Många kvinnor kom också, vilket även gällde gäster, som tidigare
inte varit med på en provning i GWS regi.
Provningsledare för
den här provningen var Ingemar Giös (IG) som vid introduktionen
föreslog att glöggen mycket väl skulle kunna bytas ut mot ett portvin
tillsammans med pepparkakor och en stiltonost.
Syftet med provningen var
att deltagarna vid inköp inför julhelgen av ett starkvin inte bara
skulle nämna sherry, portvin eller madeira utan också skulle vara bekant
med vilken typ av resp. sort man kunde kombinera med något tilltugg.
Dessutom borde också deltagarna känna till hur länge man kunde spara en
öppnad flaska av resp. sort.
Framför varje
deltagare fanns förutom starkvinsformuläret fyra whiskyprovarglas, som i
det här fallet fungerade perfekt, eftersom glasen koncentrerade
doftupplevelsen av resp. starkvin.
I varje glas hälldes 3 cl. Bakom glasen fanns en tallrik med de
tilltugg, som skulle provas i samband med att starkvinet provsmakades.
”Tilltuggen” placerades på följande vis.
Kl. 12 en bit roquefortost, som skulle provas med ett naturligt
sött vin (VDN).
Kl. 3 en bit stiltonost som provades med sherryn.
Kl. 6 en pepparkaka, en bit stiltonost och en mörk chokladbit,
vilka i tur och ordning skulle provas med portvinet. Slutligen
kl. 9 oliver samt serranoskinka, som
provades med madeiravinet.
Eftersom sherryn som provades var en Palo Cortado 30 år och man vanligen äter skinkbiten
tillsammans med en torr sherry (fino eller
manzanilla) var det ett försök att se, om även en Palo Cortado och ett
madeiravin skulle fungera.
En timme innan
provningen hälldes VDN-vinet och det torra madeiravinet upp i glasen och
sattes in i ett kylrum för att temperaturen skulle bli cirka 10º C.
Provningen var öppen och efter det att IG berättat om resp. starkvin
provades vinet ifråga med tilltugg.
IG började med att visa några böcker som endast behandlade portvin och
madeira samt en bok, vilken beskrev maträtter och vilka viner som
passade till resp. maträtt.
Hela referatet från provningen finns som PDF fil under följande länk.
Referat: Ingemar Giös |

|