Gefle Whiskysällskap

 

Starkvinsprovning 14 november 2009
 

Restaurang Kvarnen, Gävle
 

Starkvinsprovning

I Gefle Whiskysällskaps (GWS) stadgar står bl.a. ”att öka kännedom och kunskap framför allt om whisky men även andra ädla drycker”.

Eftersom en provning borde hållas i november och det följande månad är jul föreslog GWS styrelse att en provning med olika starkviner skulle vara lämpligt.

Förhoppningsvis skulle också antalet kvinnliga deltagare vara ganska många. Många kvinnor kom också, vilket även gällde gäster, som tidigare inte varit med på en provning i GWS regi.

Provningsledare för den här provningen var Ingemar Giös (IG) som vid introduktionen föreslog att glöggen mycket väl skulle kunna bytas ut mot ett portvin tillsammans med pepparkakor och en stiltonost.

Syftet med provningen var att deltagarna vid inköp inför julhelgen av ett starkvin inte bara skulle nämna sherry, portvin eller madeira utan också skulle vara bekant med vilken typ av resp. sort man kunde kombinera med något tilltugg.

Dessutom borde också deltagarna känna till hur länge man kunde spara en öppnad flaska av resp. sort.

Framför varje deltagare fanns förutom starkvinsformuläret fyra whiskyprovarglas, som i det här fallet fungerade perfekt, eftersom glasen koncentrerade doftupplevelsen av resp. starkvin.

I varje glas hälldes 3 cl. Bakom glasen fanns en tallrik med de tilltugg, som skulle provas i samband med att starkvinet provsmakades.

”Tilltuggen” placerades på följande vis.

Kl. 12 en bit roquefortost, som skulle provas med ett naturligt sött vin (VDN).
 
Kl. 3 en bit stiltonost som provades med sherryn.

Kl. 6 en pepparkaka, en bit stiltonost och en mörk chokladbit, vilka i tur och ordning skulle provas med portvinet. Slutligen
 
kl. 9 oliver samt serranoskinka, som provades med madeiravinet.

Eftersom sherryn som provades var en Palo Cortado 30 år och man vanligen äter skinkbiten tillsammans med en torr sherry (fino eller manzanilla) var det ett försök att se, om även en Palo Cortado och ett madeiravin skulle fungera.

En timme innan provningen hälldes VDN-vinet och det torra madeiravinet upp i glasen och sattes in i ett kylrum för att temperaturen skulle bli cirka 10º C.
Provningen var öppen och efter det att IG berättat om resp. starkvin provades vinet ifråga med tilltugg.

IG började med att visa några böcker som endast behandlade portvin och madeira samt en bok, vilken beskrev maträtter och vilka viner som passade till resp. maträtt.

Hela referatet från provningen finns som PDF fil under följande länk.

PDF Starkvinsprov 2009

Referat: Ingemar Giös

starkvin

 

tillbaka
footer