Taliskerprovning den 13 september 2008

Från Diageo kom Janne Roth (JR), som var provningsledare för den här provningen med fyra whiskies från ön Skyes enda destilleri. Inledningsvis berättade JR bakgrunden till sitt whisky-intresse och historien hur destilleriet Talisker kom till.

Namnet Talisker kommer antingen från ett fornnordiskt ord med betydelsen den sluttande klippan eller från ett gaeliskt ord, som översatt blir ekoklippan.
Ursprungligen byggdes destilleriet norr om Skye 1830 och flyttades två gånger innan det byggdes på den nuvarande platsen år 1843.

Tidigare fanns det faktiskt sju licensierade destillerier på ön. Den dåvarande godsägaren vägrade destilleriet att låta bygga en pir, varför whiskyfaten måste transporteras med ekor fram till lastbåtarna. I vissa fall förlorade man en del fat och också människoliv gick tillspillo. De händelserna gjorde att destilleriet många gånger var nära att stängas.

Fram till 1928 trippeldestillerade man whiskyn, men därefter två gånger liksom de flesta andra destillerier. Mellan 1941 och 1946 var det inte någon produktion beroende på att korn i stället skulle användas till föda under 2:a världskriget.

Ett antal gånger har destilleriet eldhärjats och speciellt i november 1960, då destilleriet i stort sett måste byggas om de följande två åren. Destilleriet har inte något pagodtak, som är typiskt för många andra destillerier.

Fram till 1972 hade man golvmältning men man köper numera det mältade kornet av sorten Decanter från Glen Ord Malting. JR nämnde bl.a. att destilleriet nyligen installerat ytterligare två jäskar, vilket innebär att man nu har totalt åtta stycken.

Talisker har en ovanlig kombination med två mäskpannor anslutna till en spritpanna. Dessutom har kondensrören (lynearmarna) på mäskpannorna en ovanlig U-form för att ge en extra reflux tillbaka i mäskpannorna. Destilleriet har också den gamla typen av kondensorer s.k. wormtubs av trä på pannhusets utsida.

Spriten lagras till en mindre del i bourbonfat i tre traditionella lagerhus på destilleriområdet medan resten av spriten lagras i Diageos lagerhus på fastlandet i Sterling.


Provningen bestod av fem olika whiskies varav fyra var från Talisker. ”En katt bland hermelinerna fanns också med” nämligen Bulleit Bourbon (40 % abv. ålder cirka 6-7 år) 279: - på Systembolaget lanserad av Diageo.

Enligt JR kan man mycket väl använda is i den whiskeyn. Namnet på whiskeyn kommer från Augustus Bulleit, som år 1830 flyttade till Louisville i Kentucky, USA.

I ett litet värdshus började han producera små mängder bourbon. Det var nästan 200 år senare, nämligen 1987 som en släkting började producera den whiskeyn baserat på originalreceptet. Innehåller ganska mycket råg. Sedan 1997 tillverkas whiskeyn i Lawrenceburg, Kentucky.

Den typiskt söta bourbonsmaken kändes såväl doft som smakmässigt och kommer från lagringen i de amerikanska viteksfaten. Vi fick reda på att Bulleit fanns i det första provningsglaset.

Färg:Gulbrun
Doft: Mild, sötaktig, aromatisk
Smak: Mild,sötaktig (vanilj), något kryddig
Eftersmak: Lång

Det var utmärkt att ha denna bourbon som jämförelse med whiskysorterna från ön Skye.

De övriga fyra sorterna från Talisker visste vi vilka de var, men inte i vilket glas de fanns. Kunde man således skilja en 10 årig Talisker från en Talisker, som lagrats i 25 år?

Ja, det var frågan. Är en längre lagrad whisky mildare i sin framtoning? Märks rökigheten (fenolhalten) mer i en kortare lagrad whisky? Vad kännetecknar de olika lagringarna?

Ålder:10 år
Alkoholhalt: 45.8 %
Färg: Gyllene
Doft: Något sötaktig, pepprig, rökig
Smak: Skarp, sötaktig, rökig, viskös
Eftersmak: Pepprig, lång
Kommentar: 419: -

Ålder: 18 år
Alkoholhalt: 45.8 %
Färg: Gyllene
Doft: Komplex, sötaktig, rökig
Smak: Lätt rökig, viskös
Eftersmak: Pepprig, lång
Kommentar: 549: -

Ålder: 25 år
Alkoholhalt: 57.8 %
Färg: Gyllengul
Doft: Mild rökighet, sötaktig (honung)
Smak: Mild rökighet, torv, sälta, milt sötaktig (citrus)
Eftersmak: Något rökig med sälta, lång
Kommentar: 1.609: -

Ålder: cirka 10 år, Talisker 57º North
Alkoholhalt: 57 %
Färg: Gyllene
Doft: Rökig, torv, något sötaktig (citrus)
Smak: Komplex, sötaktig (citrus)
Eftersmak: Lång med antydan till kaffesmak
Kommentar: Finns för närvarande på taxfree (cirka 660: -) men kommer i framtiden att finnas på Systembolaget. Siffran 57 anger att destilleriet ligger på latitud 57 samt innehåller 57 % abv.

Vid genomgången bekräftade majoriteten av deltagarna att de kunde skilja de olika Taliskersorterna från varandra.

Att Talisker är en av höjdarna, när man provsmakar whisky bekräftades vid den här provningen. Men det var ju också whiskyn i slutet av 1800-talet eftersom Robert Louis Stevenson skrev 1880 ”The King o´drinks, as I conceive it, Talisker, Islay or Glenlivet”.

Ingemar Giös

tillbaka
footer