Årsmöte

och provning av

Irländsk Whiskey

Scandic CH Gävle 16 feb 2008

Gefle Whiskysällskap hade årsmöte och det blev omval av styrelsen. En ny ledamot i styrelsen valdes, Hans Nilvander. Medlemsantalet har ökat under året men vi har inte nått nått målet 100 medlemmar.

För andra gången hade Gefle Whiskysällskap en tasting på engelska, eftersom den här gången var Ruth Kenneally (RK) från Pernod Ricard inbjuden för att berätta om irländsk whiskey. Lägg märke till hur irländarna stavar sin whiskey! Ursprungligen var syftet att ha provningen i mitten av mars för att fira St. Patrick´s dag, men tyvärr var RK upptagen just dessa dagar, varför vi firade den dagen en månad tidigare. Men vem var då denne St. Patrick?

St.Patrick är Irlands skyddshelgon och kom till Irland år 432 f.Kr. för att föra ut det kristna budskapet. Han grundade kyrkor överallt dit han kom på Irland och många kyrkor existerar fortfarande och bär hans namn. En av de mest kända legenderna är att St. Patrick fick bort alla ormar på ön genom att ringa i klockan från toppen av det 765 m höga berget Croagh Patrick, som ligger nära Westport i grevskapet Mayo.

En annan legend är att under St. Patrick´s besök i Loiredalen i Frankrike, så hängde han sin krage för att torka på en hagtorns buske och allt sedan dess blommar hagtornsbuskar på vintern i Loiredalen.

St. Patrick ägnade stor uppmärksamhet åt treklövern, eftersom han förklarade begreppet den heliga treenigheten – Fadern, Sonen och den helige Anden – för kung Laoghaire, som var den stora hednakungen av Tara. Trekövern blev också Irlands nationalemblem.

Man känner inte exakt till när man började fira St. Patrick´s dag utanför Irland, men en de första beskrivningarna gjordes av Jonathan Swift – författare till Gullivers resor – som nämner firandet i London år 1713. I USA hölls den första paraden på St. Patrick´s dag den 17 mars 1737 i Boston. En sägen är att man kan få lycka genom att finna en fyrklöver på St. Patrick´s dag samt också att man klär sig i grönt.

Den 17 mars är den dag som anges vara hans dödsdag år 461 f.Kr. och allt sedan dess har den dagen blivit kallad St. Patrick´s Day och är dessutom Irlands nationaldag.

Efter den introduktionen berättade RK hur whiskey introducerades på den gröna ön. Enligt en legend var det St. Patrick som förde med sig kunskapen att destillera från det europeiska fastlandet. Enligt annan sägen var det irländska munkar på 500- eller 600-talet, som införde kunskapen att tillverka whiskey. Destillering hade munkarna lärt sig från parfymtillverkningen, när de missionerade i mellersta östern.

Ursprungligen var destilleringskonsten en del av den egyptiska alkemin, som innebar konsten att återställa de fyra grundelementen eld, jord, luft och vatten till sin ursprungliga rena form. Genom sina experiment med alkemi blev egyptierna skickliga att tillverka parfym, mediciner, färger och legeringar. Ordet destillering var vid den tiden ett begrepp som generellt betecknade alla processer, vilka avskiljde mindre föremål från ett större. Destillering var också kokning, när man sög upp väldoftande oljor från blommor, filtrering och pressning.

Araberna betecknade de rena ämnen man fick fram genom destillering för ”al kohl” och var den generella beteckningen på det flyktiga rena ämne man fick fram och tog tillvara vid destilleringen. Långt senare blev det arabiska ordet begränsat till att betyda ren sprit, dvs. alkohol. Det var emellertid först i samband med att parfymdestilleringen blivit allmän som destillering, som man också började använda den metoden för tillverkning av medicinska drycker. Det skedde först genom att vin destillerades men så småningom användes kornmäsk.

När de irländska munkarna kom hem till Irland tillverkade de destillationsapparater av koppar, som de kallade ”pot stills”. I dessa kopparpannor kokade de en mäsk av vatten och mältat korn, som fått jäsa en tid. Alkoholen separerades och whiskeyn var uppfunnen. Men de första destillaten smakade inte bra, eftersom man inte hade lärt sig att skilja ut den välsmakande spriten från de illasmakande spritsorterna. Man satte då till olika örter för att göra spriten hälsosam! I slutet av 1700-talet fanns mer än 2000 destillerier på Irland. År 1887 fanns det endast 28 destillerier kvar.

Ursprunget till ordet whiskey kommer från det gaeliska ordet uisge beatha eller uisquebaugh, som betyder livets vatten. Gaeliska eller iriska är det keltiska språk, som talas bl.a. på Irland. Från det ursprungliga ordet uisge beatha har sedan ordet whiskey utvecklats.

1900-talet blev ett århundrade vars händelser påverkade den irländska whiskeyindustrin på ett mycket negativt sätt. I april 1916 skedde ett uppror mot engelsmännen men myndigheterna slog ned upproret efter fem dagars strider. Mellan 1919 och 1921 utbröt ett inbördeskrig som slutade med att Irland blev en ”fristat” inom det Brittiska imperiet. Därefter blev det ett handelskrig mellan engelsmän och irländare, som resulterade i att irländsk whiskey inte kunde exporteras till Brittiska imperiet inkluderande Australien, Indien, Kanada, Sydafrika och Nya Zeeland. Många irländska destillerier måste därför stängas.


Råvaran är en blandning av omältat och mältat korn, men även majs och något annat sädesslag kan ingå i olika proportioner.
Användningen av omältat korn (mellan 60-80 %) var en följd av den maltskatt, som infördes i början av 1700-talet på mältat korn. Eftersom spriten blev skarp av att använda omältat korn, blev det nödvändigt att destillera tre gånger.Enligt lag måste spriten lagras i minst tre år för att få kallas whiskey. Men även på Irland får ”änglarna sin del” vid lagringen av whiskey. Innan faten fylls sätter man till vatten, så att alkoholhalten är cirka 65 %. Efter sju års lagring har procenthalten sjunkit till cirka 55 %. Sedan späder man med vatten ner till 40

Pot still whiskey
är namnet på en whiskey med en blandning av mältat och omältat korn. Skall således inte förväxlas med single malt eller blended malt.

Följande whiskeysorter provades.

På grund av Irlands dåliga ekonomi höjdes spritskatterna, vilket negativt påverkade hela whiskeynäringen.
Förbudstiden i USA mellan 1920 och 1933 stängde USA-marknaden för irländsk whiskey, varför whiskey endast producerades för hemmamarknaden. På Irland fanns överfulla lager av whiskey. Andra världskrigets utbrott förde med sig att ytterligare destillerier måste stängas och år 1950 fanns det endast fyra destillerier kvar. Destillerierna Jameson, Power, Midleton och Tullamore bestämde sig för att gå samman 1966 och Irish Distillers Company bildades. Verksamheten koncentrerades till destilleriet Midleton. År 1973 införlivades också Ulsters sista destilleri, nämligen Bushmill, som är världens äldsta destilleri grundat 1608.

År 1988 köptes Irish Distillers av det franska företaget Pernod Ricard efter en hård dragkamp med den brittiska jätten IDV (International Distillers & Vinters). Strategin med köpet var att Jameson och Bushmill skulle marknadsföras ”worldwide”. I en video som RK visade kommenterades whiskeytillverkningen ur olika aspekter. För det första använder man sällan torv till mältningen på Irland. För det andra är destillationspannorna betydligt större än de skotska. För det tredje destillerar man i allmänhet tre gånger på Irland.

Jameson standard
496, 279:-, blended whiskey
Är den klassiska whiskeyn i irish coffee. Den irländska whiskey som säljer bäst i hela världen. Består av 80 % pot still whiskey samt 20 % sädeswhiskey.
Färg: Gyllene
Doft: Fruktig, kryddig, blommig
Smak: Komplex, söt, fruktig, honung
Eftersmak: Medellång och fyllig

Jameson 12 år
80431, beställningssortimentet, 349:-, blended whiskey
Färg: Gyllene
Doft: Frukt och sherrytoner
Smak: Sherry, choklad samt svagt oljig med toner av malt.
Eftersmak:
Mjuk, lång och fylligJameson 18 år
71126, beställningssortimentet, 650:-, blended whiskey
Har mognat i olorosofat i minst 18 år. Därefter har en slutlagring skett under 6 månader i bourbonfat.

Färg:
Djupt gyllen
Doft: Svaga sherrytoner, aromatiska oljor, kryddig Smak: Mild, komplex smak av fudge (mjuk kola) och toffee (kolakaramell). Svagt sherrynötig samt vanilj
Eftersmak: Lång med toner av toffee och krydda.

Redbreast Pure Pot Still 12 år
70024, beställningssortimentet, maltwhiskey

Redbreast var en whiskey som förr i tiden i princip fanns i alla prästers hus, därav också namnet ”prästens flaska”.

Färg: Bärnsten
Doft: Frukt och sherrytoner och något kryddig
Smak: Sherrysötma
Eftersmak:Lång, fyllig. Inslag av lakrits.

Jameson Gold
finns inte i Sverige, men finns på en del taxfree flygplatser, kostar cirka £30-40.

Är den enda whiskey som fått mogna i nya ekfat mellan 12 till 18 år. Är en noga selekterad pot still whiskey. Jim Murray har bedömt whiskeyn med 9.5 av max. 10 möjliga poäng.
Färg: Bärnsten
Doft: Mild, honung, vanilj, smör
Smak: Krämig, vanilj, honung
Eftersmak: Mycket lång, lätt rostad smak med en tendens till pepprigt slut

Midleton Very Rare 2006
finns inte i Sverige, cirka £100) Whiskyn är blandning av de finaste destillaten och selekterad av Master Distiller Barry Crockett.

Denna blended whiskey är mellan 12 och 25 år gammal och lagrad uteslutande i bourbonfat. Whiskyn lanserades första gången 1984 och en ny årgångswhiskey lanseras vart tredje år. Varje flaska har ett individuellt nummer. Är en av Irlands mest exklusiva whiskeys.

Färg:
Djupt bärnstensfärgad
Doft: Något kryddig med spår av örter och blommor
Smak: Unik, torkade örter, mandel. Maltig till en början och sedan honung, smak av bär och clementiner.
Eftersmak: Mycket lång och en viss pepprighet

Hur har Irish coffee uppstått? En manlig journalist stannade 1952 på Shannons flygplats på Irlands västkust under sin återresa till USA.

Eftersom det var kyligt ute gick han till baren och fick då en kopp kaffe med whiskey. Han blev så förtjust i blandningen att han bad att få receptet, som han sedan lämnade till bartendern på Buena Vista Café i Fishermans Warf, San Fransisco.

För att få kontinuerlig tillgång till den irländska whiskeyn skrev Buena Vista 1966 ett kontrakt med Irish Distillers.

Det var mycket nöjda deltagare som efter provningen vandrade till matsalen för att fortsätta diskutera irländsk whiskey samt äta en bit mat med öl eller vin.

  Referent Ingemar Giös

tillbaka
footer