Rosa Champagne

7701

Rotari Rosé

Italien

12,5 %

96 kr

7405

Gosset Grand Rosé Brut

Frankrike

12.0 %

449 kr

7559

Cuvée Jean de la Fontaine Brut Rosé

Frankrike

12,0 %

199 kr

86989

Billecart-Salmon Brut Rosé

Frankrike

12,0 %

429 kr


Provningen genomfördes på ett annorlunda ställe, nämligen på Järnvägsmuséet i Gävle. Efter en kortare introduktion om Järnvägsmuséet berättade sedan ordf. Roberth Nironen om kommande aktiviteter nästa år, då förhoppningsvis Burns Supper skall firas för första gången, S:t Patricks dag skall firas i mars med en irländsk provning samt eftersom en del nya medlemmar anmält sitt intresse att bli medlem i GWS, så kommer en nybörjarprovning att äga rum i april.
Mer detaljerad information ges på www.geflewhiskysallskap.se

Champagneprovning i Gefle Whiskysällskap (GWS) – hur går det ihop? Jo, i GWS´ stadgar anges att provningar kommer att utföras med framför allt whisk(e)y, men även med andra ädla drycker, Champagne måste man ju kalla en ädel dryck! Nu var det t.o.m. rosa champagne! Var det för att locka kvinnliga deltagare? Kanske det, eftersom cirka hälften av provningsdeltagarna var kvinnor.

Provningsledare Ingemar Giös (IG) – dagen till ära iklädd smoking – undrade om det inte var lite´ syndigt att prova rosa champagne.

Deltagarna log utan att verifiera påståendet. Varifrån kommer den tanken?

Kanske för att rosa champagne uppfattas som en kvinnlig dryck, associeras med fest, bröllop etc. och enligt vissa vinskribenter anses som förförisk.

Den kända modeskaparen Coco Chanel konstaterade att ”Det finns bara två tillfällen när jag dricker rosa champagne. När jag är kär och när jag inte är det”!

Ytterligare ”kol på brasan” beträffande effekten av rosa champagne har den kände vinskribenten Bengt Göran Kronstam nämnt, nämligen ”rosa champagne är lika gott i långklänning som i pyjamas, i frack som mellan två lakan.

Det är den absoluta förföraren och den ultimata vederkvickaren.

Några droppar räcker för att livet skall börja leka”. IG undrade sedan vad som skulle hända efter provningen, när deltagarna fått dessa speciella kommentarer om rosa champagne.

Är det någon skillnad mellan mousserande vin och äkta champagne? Egentligen är det fel att säga äkta champagne, eftersom det inte finns oäkta champagne. Champagnekonnässörer kommenterar emellertid att champagne och mousserande vin inte kan jämföras på samma dag. Sanningen kanske ligger någonstans mittemellan. Det mest synliga är emellertid priset.

Går man in i Systembolagets senaste katalog finner man ett mousserande rött vin för 69:- För att kompensera det priset har man i stället ett mycket fint namn, nämligen Marquis de Monistrol Rosé Reserva. Namnet verkar prisvärt! Däremot får man betala 2.200:- för en flaska La Grand Dame Rosé Veuve Clicquot.

Är det någon skillnad när vinskribenterna beskriver en champagne jämfört med ett mousserande vin? Jo, beskrivningen är mer målande och med flera ord då en champagne beskrivs. En 10 årig champagne fick följande beskrivning. ”Fortfarande ung, mycket frisk, harmonisk, nyanserad smak med inslag av äpple, blodgrapefrukt och rostat bröd."

IG visade sedan en ramsa som inte alls verkade passa in i provningssammanhanget. Ramsan lyder ”Man Jagar Rätt Mycket Sill Bortom Norge”. Sedan visades en bild över olika champagneflaskors storlekar och där kunde man konstatera att varje flaskstorlek har ett speciellt namn.

Tar man första bokstaven i ovanstående ramsa, kommer man lättare ihåg vad varje flasktyp kallas, nämligen Magnum, Jeroboam, Rehoboam, Methusalem, Salmanazar, Balthazar och Nebukadnessar.

Nu finns det ytterligare två flaskstorlekar, nämligen Melchior (Soloman), som motsvarar 24 flaskor, dvs. 18 L och slutligen kolossen Primat, som rymmer 36 flaskor (27L). Normalt räcker en helbutelj till 6-8 personer, dvs. inte vid vinprovningar då endast cirka 5-6 cl vin slås i varje glas. En primat räcker till en jättefest för cirka 250 personer!

Undrar dock om man måste gå på gym för att orka hälla upp vinet från den flaskan!

Den vinfirma som först tillverkade rosa champagne var Clicquot, som redan 1777 kom med den första rosa champagnen. När började det då bli populärt med rosa champagne? Jo, i början av 1800-talet var det speciellt engelsmän och ryssar, som hade en stor förkärlek till den här romantiska drycken.

Problemet var att drycken ansågs vara en kvinnodryck, som männen i bästa fall kunde dricka på sitt bröllop. Ända fram till 1970-talet var det endast ett fåtal producenter, som tillverkade roséchampagne.

Hur tillverkar man champagne? Man har fastställda normer för champagne-tillverkning som kallas Appellation d´origine contrôlée eller AOC. Dessa normer garanterar dryckens ursprung.

Vilka druvor får endast användas i champagne? Sedan 1927 är endast tre druvsorter tillåtna. Tidigare var det också tillåtit att använda tre andra druvsorter (Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc).

Man hade också tidigare använt sig av Gamaydruvan i champagne och det var först 1952, som det blev olagligt använda den druvan. Varför? Jo, anledningen var att odlarna skulle hinna nyplantera de ädla druvsorterna. Man kan emellertid få dispens att odla druvan för att ingå i champagne.

Förutsättningen är lite speciell! Odlaren måste vara över 95 år och vinstockarna måste vara planterade innan 1948!

Vad utmärker de tre ädla druvorna?

Pinot Noir
Blå druva med vit druvmust. Ger toner av röda bär, fyllighet och kraft. Med andra ord ger ryggrad och struktur åt vinhusets blandningar. Ju mer Pinot Noir desto mer jordgubbs- och hallonaromer. Druvan är mycket svårodlad och är extremt känslig för röta och frost.

Pinot Meunier

Blå druva med vit druvmust. Karakteriseras av fruktighet, mjukhet och bouquet. Den är tålig att odla och mognar även kalla år. Ger högre avkastning per ha jämfört med Pinot noir. Druvan finns främst i billiga champagner för tidig konsumtion.

Chardonnay

Grön druva. Ger som ung toner av blomdoft och äpple samt som äldre citrus-aromer. Är världens finaste vitvinsdruva! Är mycket frostkänslig eftersom   chardonnay bildar knoppar tidigt på våren!

Man har vidare kvalitetsbestämmelser för att begränsa skördeuttaget i hl per ha. Ju lägre skördeuttag desto bättre blir druvorna. Dessutom ju äldre vinstockar som skördas desto högre blir druvornas kvalitet. Den mängd must som får tas ut i presshusen.

Första pressningen - vin de cuvée - ger den bästa druvmusten. Däremot är det numera förbjudet att använda den tredje pressningen vid tillverkning av champagne.

Ytterligare regler är:
Beskärningen av vinrankorna som sker vid bestämda tidpunkter Vinrankornas uppbindning som sker efter fyra olika uppbindningssystem Den manuella skörden Minimitiden för lagring som är 15 månader för ett icke årgångsvin samt tre år för årgångsviner.

Den druvmusten är ju färglös! Varifrån kommer färgen till rosa mousserande vin eller rosa champagne? Jo, från skalen. I övriga Frankrike måste alla roséviner få sin färg genom att skalen macererar, dvs. druvmusten extraherar färgämnen från skalen. Det kan ske i olika faser i vinifikationen. Men man får inte sätta till rödvin till det vita vinet! Men det får man göra i Champagne!

Man använder ett stilla rödvin från en rödvinsby i området tillsammans med liqueur de tirage, dvs. tillsats av jäst och socker inför den andra jäsningen inuti
flaskan.

De dyraste champagnerna har endast begränsad skalkontakt och man sätter inte till något rött vin. Champagnerna kan delas in i fyra stilar

Kropp
Kraftfull, fyllig, intensiv med toner av kryddor och röda bär. Passar bra tillsammans med gåslever, parmaskinka och fågel.

Espri
Livlig och lätt med friska vegetabiliska toner och citrus. Passar utmärkt somaperitif samt med fisk, skaldjur och sorbeter eller andra kalla desserter.

Hjärta
Varm och mjuk med aromer av nybakat bröd, kanel och honung. Rosé- och halvtorra champagner kan höra hit. Går bra ihop med lamm, varma desserter och röda bär.

Själ
Komplex och rikt fyllig med kryddtoner som i specialcuvéer och fina årgångs-champagner. Avnjutes utan tilltugg.

Tillverkas champagne i distriktet Champagne kallas tillverkningen champagnemetoden. Utanför det distriktet kallas metoden den traditionella.

De handplockade druvorna måste vara hela, när de pressas. Av 4 ton druvor får man ut cirka 2550 L must. Efter jäsningen börjar blandningen av olika viner (assemblage). Socker och jäst sätts till innan vinet tappas på flaska för en andra jäsning. Det är nu vinet blir mousserande.

Enklare mousserande vin jäses i tank och i ännu enklare mousserande vin sprutar man in kolsyra. Lagring 15 månader för standardchampagne och tre år för årgångschampagne.

Under lagringsjäsningen bildas en fällning av döda jästceller, som måste tas bort. Flaskhalsen doppas i en kolsyrelösning med en temperatur på -28 grader. Fällningen skjuts ut när korken tas bort. Det vin som försvinner ersätts med lie nytt vin och lite socker.

Valet av vinsorter vid den här provningen hade IG valt efter en rosa champagneprovning som ägde rum våren 2007 hos Munskänkarna i Stockholm.

Det är sorter med olika stilar och prisklasser men samma torrhetsgrad, nämligen brut.

De olika sorter som provades var följande viner med kommentarer från resp. vinhus.

Rotari Rosé 2002 nr 7701, 96:-
Kommer från Trentino i Italien. Reservavin. 75% Pinot Noir, 25% Chardonnay. Méthode traditionelle
Färg: Laxrosa
Doft:Fruktig, inslag av smultron och viss brödighet
Smak:
Torr, frisk syra, små bubblor. Fruktig, smultron och nötter
Passar bra som aperitif, gräddiga ostar och milda skaldjursrätter.

Cuvée Jean de la Fontaine Brut nr 7405, 199:-
Champagne, västra Marnedalen, Frankrike. Méthode champenoise. 5% Pinot Noir, 50% Pinot Meunier, 45% Chardonnay
Färg:
Laxrosa
Doft:
Fruktig, viss brödighet, inslag av äpple, hallon, choklad
Smak:
Torr, mycket frisk, viss brödighet, inslag av äpple och grapefrukt.
Passar bra som aperitif eller till rätter av fågel.

Billecart-Salmon Brut Rosé nr 86989 (Best.sort), 429:-
Champagne, Marnedalen utanför Epernay, Frankrike. Méthode champenoise 40% Pinot Noir, 10%Pinot Meunier, 50% Chardonnay
Färg: Ljusrosa
Doft:
Fruktig, inslag av röda bär och äpple
Smak:
Medelfylligt, torrt, frisk syra, inslag av hallon och äpplen
Eftersmak:
Medellång, bärfruktig
Utmärkt som aperitif. Gärna med till små tilltugg med lite sälta (ost, skinka, oliver, rökt fisk) på rostat bröd. Passar bra till skaldjur, fiskrätter och sushi.

Gosset Grand Rosé Brut&nbsp nr 7405 449:-, Champagne, Frankrike. Méthode champenoise. 44% Pinot Noir, 56% Chardonnay
Färg:
Ljusorange
Doft:
Brödig, inslag av hallon, röda vinbär, blodapelsin och äpple
Smak:
Torr, frisk, brödig, inslag av hallon, röda vinbär, blodgrapefrukt och äpple.
Utmärkt som aperitif, smakrika fiskrätter eller ljust kött.

Deltagarna fick en genomgång hur man skulle kunna skilja dessa olika sorter från varandra. Däremot visste deltagarna inte i vilket glas respektive sort fanns.

Men varför inte prova mousserande vin som matdryck och inte endast vid högtidliga tillfällen?

Den dyraste champagnen vid dagens provning har Bengt Göran Kronstam föreslagit till en fruktpaj eller frisk bär dessert. Den passar också utmärkt till ljust kött.

Man kan också gå in på Systembolagets hemsida under Drycknyckel och få förslag på maträtter till olika mousserande viner. Generellt skall man akta sig för rätter med stor syrlighet. Citrusfrukter och champagne eller starka vinägrettsåser ger ett surt helhetsintryck.

IG föreslog en förrätt som serveras med det mousserande röda vinet Rotari Rosé 2002

Tunna skivor av Parmaskinka läggs ut över hela tallriken för varje person Gurka, skalad, tärnad Galiamelon, skalad, tärnad Myntablad, strimlade, ett antal Olivolja, 3 msk Citron, pressad, 1 tsk Rosépeppar, malen .

Marinera under 10-30 min. melon, gurka, mynta och citron och strö över malen rosépeppar och strimlade myntablad.
Smaka av med en blandning av salt och svartpeppar.

Eller varför inte göra en rosémiddag

Servera roséchampagnen genomgående till en förrätt med hummer och en huvudrätt med rosa lax. Avsluta med jordgubbar eller hallonsufflé.

Se till att ljus, servetter, duk mm går i rosa färgtoner! Pryd sedan bordet med rosa rosor!Det verkade som många av deltagarna blev tända på idén att göra en sådan rosémiddag.

IG undrade vad resultatet av en sådan middag ev. skulle kunna bli.

Som en vägledning vad deltagarna skulle tänka på vid provningen gavs följande tips.

1.
Titta inte på den sidan i kompendiet med de fyra sorterna utan skriv ner vad ni själva tycker på vinformuläret!

2.
Vilket glas anser ni smakar bäst?

3
. I vilket glas tror ni det rosa mousserande vinet finns?

4.
Vilket glas innehåller det dyraste mousserande vinet?

5.
Jämför med informationen om de fyra sorterna och se om den informationen kan vara till någon hjälp att identifiera de fyra sorterna!

6.
I stället för att skriva hela namnet på vinet skriv det ungefärliga priset, nämligen 100, 200, 430 och 450!

Sedan via handuppräckning visade deltagarna hur de svarat på frågorna 2, 3 och 4.

Vilket glas smakade bäst?

I vilket glas finns det mousserande vinet?

Glas 1
Glas 2
Glas 3
Glas 4

29 %
17 %
33 %
21 %

Glas 1
Glas 2
Glas 3
Glas 4

21 %
46 %
12 %
21 %

       

I vilket glas fanns den dyraste champagnen?

Facit

Glas 1 Glas 2  Glas 3 Glas 4

12 % 
25 %
50 %
13 %

Glas 1
Glas 2
Glas 3
Glas 4

200:-
100:-
450:-
430:-


Sammanfattning:

1)
Glas 3 med den dyraste champagnen smakade bäst hos de flesta, dvs.1/3 av deltagarna. Men trots detta val ansåg deltagarna det inte vara värt att köpa en champagne för 450:- Däremot var det helt OK att betala cirka 200:- för en champagne.

2)
Nästan hälften av deltagarna klarade av att identifiera det röda mousserande vinet och häften kunde ange i vilket glas, som den dyraste champagnen fanns. Således en skara deltagare som tydligen tidigare fått smak för mousserande vin och champagne.

Efter provningen intogs en läcker måltid med vin eller öl i en förnämlig restaurantvagn, eftersom provningen genomfördes på Järnvägsmuséet i Gävle.

Referent
Ingemar Giös

Några vanliga ord i samband med mousserande vin

Appellation d´Origine Contrôle (AOC) - Ursprungsbeteckning för franska kvalitetsviner

Arom -
Det unga vinets doft och smak som kommer från druvan

Assemblage -
Blandning av vin från olika lägen vid framställning av kvalitetsviner

Bouquet -
Doft som kommer från vinets mognadsprocess på flaska

Brut -
Torr. Restsockerhalt max. upp till 15 g/L. Är det vin som är mest representativt för husstilen. Vanligtvis är det en blandning av viner från olika årgångar och växtplatser.

Cuvée -
Blandning efter den första pressningen

Extrakt -
Smakämnen som ger kropp åt ett vin, allt från proteiner till tanniner och aromämnen

Fyllighet -
Viktig egenskap hos vin med hög extrakthalt

Kropp -
Vin med mycket alkohol, extrakt och frukt som ger ett intryck av tyngd och fyllighet

Liqueur de tirage -
Tillsats av socker och jäst inför den andra jäsningen inuti flaskan

Méthode champenoise -
Metod där vinet jäser en andra gång på flaska. Begrepp som endast får användas om champagne

Méthode traditionelle -
Motsvarighet till champagnemetoden utanför champagneregionen

Mousse -
Bubblorna och skummet som bildas av kolsyran i vinet

Vinifikation -
Den process som förvandlar druvor till vin

tillbaka
footer